Uitspraak treinramp Buizingen: treinbestuurder krijgt geen straf

dinsdag 3 december 2019 - 12:02
Kristel Smout
Na bijna tien jaar is er een uitspraak in de zaak rond de treinramp in Buizingen, waarbij 19 mensen omkwamen. De treinbestuurder krijgt geen straf, de NMBS en Infrabel krijgen een geldboete. De slachtoffers van de treinramp hopen dat de veroordeelden het daarbij laten en dat ze niet in beroep gaan.

Op 15 februari 2010 botsten twee treinen op mekaar in Buizingen. Daarbij kwamen 19 mensen om en meer dan 300 mensen geraakten gewond. Zowel Infrabel, de NMBS, als de treinbestuurder die door het rood zou zijn gereden, stonden terecht. Vanmorgen deed de rechter een uitspraak. De treinbestuurder krijgt geen straf, de NMBS krijgt een effectieve boete van 550.000 euro en Infrabel krijgt een boete van 550.000 euro waarvan de helft met uitstel.

"Hopelijk gaat niemand in beroep"

Anita Mahy die op de trein zat toen het ongeval gebeurde, was vanmorgen ook op de rechtbank toen het vonnis werd uitgesproken: "We zijn opgelucht dat er eindelijk een uitspraak is en dat de echte schuldigen veroordeeld zijn. We hopen wel dat niemand nog in beroep gaat, want dat zou getuigen van weinig respect tegenover de slachtoffers. Als kind leren we dat we de gevolgen moeten dragen van onze daden, dus als volwassene moet je dat ook doen. Ze hebben fouten gemaakt en ze moeten die rechtzetten."

"Domme voorstellen van directie"

De slachtoffers van de treinramp hebben zich verenigd in een vzw en die steunt het treinpersoneel van de NMBS. Volgens de vzw ligt de schuld bij de directie die het treinpersoneel onder druk zet. Anita Mahy: "Ze moeten stoppen met de onderhandelingen rond dat sociaal akkoord waarbij ze de treinbestuurders en seingevers 12 uur aan een stuk willen laten werken. Als je dat doet tijdens de spitsuren, worden dat  moordtreinen, dat wordt dan Buizingen in het kwadraat. Ze moeten het niet op het personeel steken, het is de directie die domme voorstellen op tafel legt. Als ze mensen te lang laten werken aan een stuk, steken ze een molotovcocktail in de trein en als die ontploft steken ze het op het personeel. Als ze met dit voorstel doorgaan, zullen er nog ongevallen gebeuren. En dan gaan ze meer dan 19 doden op hun palmares kunnen schrijven." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!