UITTIP: Ontdek archeologische sites in Vlaams-Brabant

zaterdag 15 juni 2019 - 10:00
Sofie Verbrugge
Dit weekend zijn het Vlaamse Archeologiedagen. In Aarschot, Leuven, Haacht en Rotselaar zijn er bijvoorbeeld heel wat activiteiten.

In Haacht kan je dit weekend in de Dijkstraat naar "Romeinen onder Den Box". Dat is een voorstelling op infopanelen van de archeologische opgravingen die in 2017 zijn gebeurd bij de heraanleg van de sportterreinen. Er zijn daar vooral sporen van een Romeinse nederzetting gevonden alsook een vuursteen uit het Mesolithicum en een waterput uit de Volle Middeleeuwen

De infoborden over de opgravingen worden tijdens de Archeologiedagen feestelijk voorgesteld. Daarna blijven ze voor bezoekers en toevallige voorbijgangers staan.

Teletijdmachine 

In Rotselaar kan je naar "Spelen in een teletijdmachine" in de gloednieuwe speeltuin De Wijngaard in de Molenstraat. Daar werd in 2016 een nederzetting uit de midden bronstijd (ca. 1800- 1100 v. Chr.) gevonden op de terreinen van Durabrik. Het gaat om twee of drie woonstalhuizen en diverse bijgebouwen en kuilen. De grootste verrassing op de site bleek de aanwezigheid van meer dan vijftig hutkommen uit de volle middeleeuwen (9de eeuw). Dat zijn half ingegraven hutjes. In deze hutten zijn ook een groot aantal molenstenen gevonden. Er moeten daar dus heel wat molenaars hebben geleefd. Het molencomplex is uniek in Vlaanderen. 

Op de opgravingsplek is nu een speeltuin gemaakt met een paar speeltoestellen die een reconstructie zijn van alle opgravingen. Zo kan je klimmen in het dak van de bronstijdwoning of verstoppertje spelen in een oude hutkom. De speeltuin wordt zaterdag officieel geopend om 14 uur. Enkele middeleeuwse ambachtslieden komen voor de gelegenheid Wijngaardbrood bakken en uiensoep maken. Het brood is gemaakt op basis van gegevens van de opgravingen. 

In de cafetaria van het aangrenzende rusthuis worden ook lezingen gegeven over de opgravingen door archeoloog Peter Hazen en historicus Bart Minnen. 

Abdij van Vlierbeek 

In Leuven kan je zaterdag en zondag naar de Abdij van Vlierbeek. Daar graaft de stadsarcheologe Lisa Van Ransbeeck naar een verdwenen tiendenschuur. Je kan  zaterdagvoormiddag een rondleiding krijgen op het domein en genieten van een picknick in de boomgaard van de abdij.  In de namiddag komen vertellers fantasieverhalen en historische verhalen vertellen.

Je kan ook heel het weekend lang doorlopend de opgravingen aan taverne "In Den Rozenkrans" bekijken. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!