Vakbondsblokkades bij AB InBev op bevel van rechter opgeheven

donderdag 5 december 2019 - 06:25
Kirsten Simons
De vakbondsblokkades bij AB InBev aan de brouwerijen van Leuven, Jupille en Hoegaarden zijn afgelopen. Een Leuvense rechter besliste woensdagavond op vraag van de directie van AB InBev dat de blokkades aan de brouwerijen moesten worden opgeheven. De vakbonden hebben daarop de toegangspoorten vrijgemaakt.

Het sociaal conflict bij AB InBev sleept al twee weken aan. De vakbonden vragen betere arbeidsvoorwaarden, zo willen ze een betere regeling van de werkzekerheids- en inkomensgarantie bij ontslagen om economische redenen. Volgens de directie echter is de bestaande regeling al uitzonderlijk gunstig voor ons land. AB InBev legde naar eigen zeggen al verbetervoorstellen op tafel maar die zijn voor de vakbonden vooralsnog onvoldoende.

Nieuwe onderhandelingen? 

De directie van Ab Inbev had woensdagmiddag nog aangeboden om de onderhandelingen vrijdag te hervatten, op voorwaarde dat de blokkades onmiddellijk zouden worden opgeheven. Maar dat werd door de vakbonden formeel geweigerd. De directie trok daarop naar de rechter die beval om de blokkades aan de brouwerijen op te heffen, wat ook gebeurde. Het bedrijf reageert tevreden op het vonnis. "De huidige deblokkering moet ervoor zorgen dat wie wil werken, terug kan werken en de rust en redelijkheid op korte termijn kan terugkeren", aldus Laure Stuyck, woordvoerder van Ab Inbev. Stuyck wilde zich niet uitspreken over de vraag wanneer de onderhandelingen hervat zullen worden.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!