Vinden Leuvenaars vaccin tegen het coronavirus?

dinsdag 28 januari 2020 - 15:00
Kristel Smout
In een laboratorium in Leuven zoeken wetenschappers naar een vaccin tegen het coronavirus. Het virus blijft zich verspreiden, en dus hopen de onderzoekers dat ze snel een vaccin vinden.

Ook in Europa zijn nu mensen besmet met het coronavirus, onder andere een man uit Duitsland. En voorlopig is er geen vaccin. Maar in een laboratorium in Leuven zoeken Johan Neyts en zijn team naar een middel tegen het virus. En toch voelt Johan Neyts zich niet meteen een reddende engel: "We doen ons best, maar we zijn niet de enigen die aan het zoeken zijn. Ook de Chinezen en anderen zijn hard aan het zoeken. Op 12 januari hebben de Chinese teams de genetische code gepubliceerd van dit nieuwe virus en sindsdien zijn we aan de slag." 

Proefpersonen 

Als ze in het Leuvense laboratorium een middel zouden vinden, duurt het wel nog lang eer het op de markt komt. "Het ontwikkelen van een kandidaat-vaccin is één zaak", vertelt Johan. "Daarna moeten we aantonen dat het ook echt antistoffen opwekt bij proefdieren. En dan moeten we stappen doorlopen die de overheid oplegt vooraleer we tests mogen uitvoeren op proefpersonen. En dan moet je het vaccin nog gaan produceren voor honderdduizenden mensen, dus dat duurt wel even."

Griepvirus

Volgens Johan moeten we ons niet echt veel zorgen maken over de besmetting met het coronavirus: "Jaarlijks sterven er wereldwijd 250.000 tot 500.000 mensen aan het griepvirus. En er zijn weinig journalisten die me bellen om te vragen hoe het zit met de zoveelste griepdode. Dit is natuurlijk een nieuw virus, dus zitten mensen met vragen. Maar als iemand verdachte symptomen heeft, kan men op een paar uur tijd al weten of die besmet is. En als dat zo is, kan die persoon meteen in afzondering geplaatst worden."  
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!