Wie kent de Elfstedentocht nog? "Ik hoop niet dat we de laatste achter de rug hebben"

woensdag 15 januari 2020 - 11:13
Jana Smeets
Foto: Kris Van Aken
In Nederland is het vandaag 'Dag van de Elfstedentocht', om de historische schaatstocht levend te houden. Het is ondertussen 23 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht gereden werd. "De jeugd van tegenwoordig weet niet meer wat dat is, de Elfstedentocht", vertelt een toenmalige deelnemer aan Radio 2 Vlaams-Brabant.

Laatste keer in 1997

4 januari 1997. Dat is de dag waarop de - voorlopig - laatste Elfstedentocht is geschaatst. De historische schaatstocht van bijna 200 kilometer lang is nadien niet meer kunnen doorgaan door het gebrek aan vrieskou. "Het water van kanalen en beken bevriest zelden tot nooit meer", vertelt Kris van Aken uit Leest in Start je Dag. "En als het dan vriest, moet het minstens drie weken goed vriezen vooraleer het ijs dik genoeg is om er 18.000 mensen op te laten schaatsen." 

200 kilometer afzien

Kris was erbij in 1997. "Ik wilde al jaren deelnemen aan de Elfstedentocht. Het is een enorme uitdaging. Het is ijskoud, je hebt kans om de hele rit lang bijtend koude sneeuw in je gezicht te krijgen en je moet het 200 kilometer lang volhouden." Kris is blij dat hij indertijd heeft kunnen deelnemen, want hij is niet zeker dat er ooit nog een Elfstedentocht zal komen. "De jeugd van tegenwoordig kent de Elfstedentocht niet meer. Ze kennen enkel oude, nostalgische beelden van op tv. Zo lang is het al geleden."

Alleen nog een herinnering?

In Nederland heeft de Nederlandse sporthistoricus Jurryt van de Vooren 15 januari uitgeroepen tot Dag van de Elfstedentocht. De Elfstedentocht is volgens Van de Vooren niet alleen een sportevenement, maar ook cultureel erfgoed. Die cultuur bestaat uit het doorgeven van verhalen en herinneringen. "Ik zou niet willen dat in 1997 de laatste tocht gereden is", vertelt deelnemer Kris nog. "Hopelijk zullen er in toekomst nog eens koude uitschieters zijn. In 2009 was het bijna zo ver, maar dan toch net niet."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!