Brussel wil meer fruit en groenten uit Vlaamse rand

dinsdag 6 maart 2018 - 14:51
Met het project 'Brussel Lust' willen de provincie Vlaams-Brabant en het Brussels gewest land- en tuinbouwers overtuigen om hun producten in Brussel te verkopen.

In 2030 zou 30% van alle aangeboden fruit en groenten van duurzame oorsprong moeten zijn. Dat is de doelstelling die het Brussels gewest zichzelf oplegt. En daar kunnen de lokale land- en tuinbouwers uit de Vlaamse rand rond Brussel een belangrijke rol in spelen.

Netwerkevent

Om de lokale boeren uit het Pajottenland alvast te overtuigen werd er vandaag in Pamel een netwerkevent georganiseerd om zo aanbieders en afnemers van groeten en fruit bij mekaar te brengen. De interesse bleek groot. Ann Detelder van het Steunpunt Hoeveproducten: "De meeste van de 300 aangeschreven land- en tuinbouwers uit de Brusselse rand hebben al enthousiast gereageerd en tijdens het netwerkevent klinken er heel wat positieve stemmen."

Nieuw logistiek netwerk vervang trein en hondenkar

Het is eigenlijk opmerkelijk dat zovele land- en tuinbouwers uit de regio niet rechtstreeks aan Brussel leveren. Met 1,2 miljoen inwoners is de hoofdstad immers een gigantische afzetmarkt. Met dit project willen we de boer terug verbinden met de grootstad zegt Ann Detelder, en dat is niet zo nieuw: "Een van de landbouwers getuigde er net nog over dat zijn ouders vroeger met de trein en de hondenkar naar Brussel kwamen om bijvoorbeeld melk en witloof te verkopen op de markt. Maar Brussel is natuurlijk niet meer het Brussel van vroeger. Je rijdt niet zomaar de stad in om een paar leveringen te doen. Maar ook daar willen we wat aan doen met een nieuw logistiek netwerk."

 

Foto:  De provincie Vlaams-Brabant, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Steunpunt Hoeveproducten, Innovatiesteunpunt en BioForum willen er samen voor zorgen dat duurzame land- en tuinbouwproducten uit de Rand van Brussel een afzetmarkt vinden in Brussel

Foto (bovenaan): Belga

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!