Oorlogsverslaggever Rudi Vranckx krijgt prestigieuze vredesprijs

dinsdag 10 juli 2018 - 17:06
VRT-journalist en oorlogsverslaggever Rudi Vranckx heeft een prestigieuze Vredesprijs ontvangen. Hij kreeg de internationale prijs van de Carnegie Stichting voor zijn jarenlange inzet als journalist in oorlogsgebieden.

"Ik had het bijna niet geweten dat ik de prijs gekregen had", vertelt Rudi Vranckx. "Als ik terugkom uit het buitenland, ligt er altijd een hele stapel post op mij te wachten die ik dan vaak in de vuilbak kieper zonder er goed naar te kijken. Maar deze keer niet en zo ontdekte dat ik de prijs had gekregen. Ik was dus compleet verrast."

Vranckx krijgt de onderscheiding van de internationale Carnegie Stichting "voor zijn verslaggeving vanuit conflictgebieden met buitengewone moed en toewijding, waarmee hij de persoonlijke verhalen van mensen die het slachtoffer zijn van conflict dichter bij de wereld brengt."

Focus op hoop

Volgens Rudi Vranckx zelf is de prijs een bevestiging dat ook positieve verhalen uit conflictgebieden belangrijk zijn. "We willen niet enkel waanzin en ellende schetsen, maar ook momenten van hoop," vertelt de journalist. "We willen Jan met de pet aan het woord laten en ontdekken hoe hij lijdt én zich inzet. Want volgens mij komt vrede niet voort uit grote conferenties en tweets van wereldleiders, maar uit het weefsel van de samenleving. Daar wordt IS geboren en ook verslagen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!