Ouders kunnen prematuurtje volgen via webcam in UZ Brussel

donderdag 14 juni 2018 - 07:05
Ouders van te vroeg geboren baby's kunnen in het UZ Brussel voortaan ook thuis volgen hoe het met hun kindje gaat. Dankzij een webcam krijgen de ouders beelden door van hun baby. En dat is belangrijk, zegt het ziekenhuis. 

Het is de dienst neonatologie, die zieke of vroeggeboren baby's behandelt, van het UZ Brussel die met het project is gestart. Boven de bedden van de kindjes hangt er een webcam, waardoor ouders continu een kijkje kunnen nemen, ook als ze thuis zijn. 

Geruststellend

"Het werkt heel geruststellend", zegt Saskia. Zij is de mama van Ellis, die 12 weken te vroeg werd geboren. "Ik ben thuis, terwijl mijn kindje in het ziekenhuis ligt. Als je dan even een kijkje kan nemen via je smartphone en kan zien dat hij mooi aan het slapen is, dan weten we dat we ons geen zorgen moeten maken."

"Voor de mama's en papa's van kindjes in onze afdeling is het niet altijd eenvoudig om een band met hen op te bouwen", zegt diensthoofd neonatologie Filip Cools. Dat komt vooral omdat ze niet zo vaak samen zijn als andere ouders en kindjes. "Het is altijd wat moeilijk als de ouders moeten vertrekken, terwijl hun kindje hier blijft. De camera's geven het gevoel dat ze hun kindje wat dichter bij huis hebben."

Veiligheid? 

Het systeem is volgens Cools extreem goed beveiligd. "Maar de ouders zijn wel zelf verantwoordelijk voor de logingegevens. Of ze het doorgeven aan bijvoorbeeld de grootouders of niet, dat kiezen ze zelf."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!