Oudste voetbalclub van het land komt uit Brussel

donderdag 9 november 2017 - 07:49
Exact 135 jaar geleden, op 8 november 1882, verscheen in een Schotse krant het bericht dat "A Brussels Football Club has been established". Dat kernachtige zinnetje maakt van de Brussels Football Club de oudste voetbalclub van ons land.

 
Auteur Kurt Deswert ontdekte het zinnetje tijdens onderzoek voor Aftrap in Brussel, zijn geschiedenis van het Brusselse voetbal. Daaruit zou blijken dat de eerste moderne Belgische voetbalclub het levenslicht zag in Brussel en niet zoals aangenomen wordt in Antwerpen.

Terkamerenbos

"De Brussels Football Club werd opgericht in 1882, in de wijk van het Terkamerenbos", vertelt Deswert. Hij vond het zinnetje over de oprichting in de Schotse krant The Dundee Courier and Argus. "In het Terkamerenbos werd al vanaf midden 1860 druk gevoetbald door Britse expats", weet Deswert. De Antwerp Football Club werd pas officieel gesticht in 1887. 

Meer onderzoek

Voor auteur Kurt Deswert toont de 135-jarige vergeten verjaardag aan dat ons land een enorme voetbalgeschiedenis heeft, maar één waar nog steeds nauwelijks onderzoek naar gebeurt: "Het voetbal in België brengt al anderhalve eeuw miljoenen mensen op de been, maar in tegenstelling tot in het buitenland, besteden we in België erg weinig aandacht aan de oorsprong van de sport, haar geschiedenis en maatschappelijke betekenis", aldus Deswert.  "Fans van Antwerp hoeven trouwens niet te panikeren", lacht Deswert die zelf Antwerp-fan is trouwens. "Omdat de Brusselse club nog voor het einde van de 19de eeuw verdween, mag Antwerp FC zich The great Old blijven noemen".
 
 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!