Steltenlopers willen erkenning als cultureel erfgoed

dinsdag 24 april 2018 - 06:55
steltenlopersmerchtem.be
De Koninklijke Steltenlopers van Merchtem willen erkend worden als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed. Ze dienen daarvoor een dossier in bij Vlaams minister Sven Gatz. De eretitel zou voor de steltenlopers een mooie erkenning zijn, vindt voorzitter Roger Daelemans.

Er wordt al een jaar gewerkt aan het dossier voor de erkenning. "Die erkenning is belangrijk voor onze vereniging", zegt schepen van cultuur David de Valck, die zelf muzikant is bij de steltenlopers. "Het is van belang om het voortbestaan van de steltenlopers te garanderen. Momenteel telt de vereniging, die net na de Tweede Wereldoorlog is opgericht, zo'n 120 leden: muzikanten, bloklopers en steltenlopers."

"De erkenning gaat over het geheel wat we als vereniging doen", gaat De Valck verder. "Onze eigen houten stelten maken, het schilderen ervan, onze kostumering en de choreografie. We mogen stellen dat we uniek zijn in de wereld, want we zijn nog geen andere steltenlopers tegen gekomen die op stelten los van de voet lopen."

Het erkenningsdossier wordt op 15 mei overhandigd aan Vlaams minister van cultuur Sven Gatz. De beslissing zal wellicht enkele maanden op zich laten wachten.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!