Vrouw weigert N-VA-zitje in gemeenteraad door Theo Francken

vrijdag 19 januari 2018 - 07:17
Helen Nijs, die in 2012 in Aarschot bij de gemeenteraadsverkiezingen voor de N-VA opkwam, wil nu niet meer voor die partij in de gemeenteraad gaan zetelen. Ze zal maandag de eed afleggen als onafhankelijk gemeenteraadslid.

Haar beslissing heeft rechtstreeks te maken met het beleid van Theo Francken, zegt ze. "Ik ben intussen in contact gekomen met migranten en vluchtelingen. Volgens de N-VA moeten we voor die mensen bang zijn omdat ze niet veilig zouden zijn voor onze samenleving maar door met hen in contact te komen, ben ik van gedacht veranderd. 't Is vooral het asielbeleid van Theo Francken dat vluchtelingen ontmenselijkt dat me tegen de borst stoot."

Vrijwilligerswerk opende ogen

Bij het losbarsten van de vluchtelingencrisis, nu enkele jaren geleden ging Helen meehelpen in de jungle van Duinkerke. "Ik ben mee voedselpakketten en kleding gaan uitdelen. Het is amper op twee en een half uur rijden van hier, maar het leek alsof je er in een oorlogszone terecht kwam. Dat heeft mijn ogen geopend. We moeten niet bang zijn van deze mensen. We moeten juist beseffen dat ze een rijkdom zijn."

Geen N-VA-lid meer

Nu de vraag kwam om een ouder N-VA gemeenteraadslid te vervangen, was de keuze voor Helen Nijs snel gemaakt. "Ik heb meteen laten weten dat ik als onafhankelijke wilde zetelen door het migratiebeleid van Theo Francken. Zeker als er over het 'opkuisen van mensen' wordt gesproken is het voor mij duidelijk. Ik begrijp niet dat mensen die lid zijn van de N-VA en die zoiets horen, niet gewoon hun lidmaatschap opzeggen".

Foto Francken: Belga

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!