Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Vlaamse klassieker 1: Stoofvlees-friet

vr 27 feb. - 10:15

En dat is hem dan, DE Vlaamse klassieker: Stoofvlees met friet!

Stoofvlees-friet haalde bijna dubbel zoveel stemmen dan de nummer twee, het bewijs dat deze Vlaamse Klassieker ondertussen écht culinair erfgoed is.

Met het juiste stuk vlees, een lekker biertje, de onvermijdelijke boterham met mosterd, stroop en een portie geduld, zet je altijd een winnaar op de tafel.


INGREDIËNTEN: (4 personen)

  • 1 kg rundvlees uit de nek (al dan niet versneden)
  • 2 dikke uien
  • 2 blaadjes laurier enkele takjes verse tijm enkele peterseliestengels
  • 1 tot 2 kruidnagels
  • 1 of 2 bruine boterhammen
  • min. 2 eetlepels scherpe mosterd
  • 2 eetlepels appel-perenstroop
  • 9 dl bruin bier (bv. Sint-Bernardus Abt 12, Rodebach, …)
  • een scheutje natuurazijn
  • enkele klontjes boter
  • peper & zout

BEREIDING:

Voorbereiding:

  • Laat het vlees op kamertemperatuur komen.


Bereiding:

  • Pel de uien en snipper ze grof.
  • Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klont boter in. Stoof daarin de uien op een matig vuur. Laat ze niet bruin bakken.
  • Verhit een braadpan op een matig tot stevig vuur, en smelt er een klontje boter in.
  • Schroei de stukken vlees in de braadpan, tot ze een goudbruin korstje hebben. Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper van de molen en een snuifje zout.
  • Opmerking: Een grote hoeveelheid vlees bak je het best in meerdere beurten. Wanneer de braadpan helemaal vol ligt met stukken vlees dan zal het teveel vocht verliezen en ‘koken’ i.p.v. bakken.
  • Doe de stukjes vlees in de stoofpot met uien. Hou de braadpan met aanbaksels bij en schenk daarin het bruin bier. Roer alle aanbaksels van het vlees los, terwijl het bier aan de kook gebracht wordt. (deglaceren)
  • Zodra het bier kookt, giet je de hele inhoud van de pan in de stoofpot met vlees. (Giet nooit koud bier rechtstreeks bij het vlees.)
  • Bind enkele blaadjes laurier, een paar takjes verse tijm en enkele peterseliestengels samen met een eindje keukentouw. Laat het ‘bouquet garni’ meestoven in de pot.
  • Voeg de kruidnagel(s) toe en de appel-perenstroop.
  • Besmeer een grote snee bruin brood royaal met scherpe mosterd. (Je kan gerust ook twee kleine boterhammen gebruiken.) Leg de boterham in de pot, bovenop het vlees, met de besmeerde zijde naar onder.
  • Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op een zacht vuur of gaar de bereiding in de oven.


Op het fornuis:

  • Het deksel hoeft aanvankelijk niet op de pot te staan. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe eens in de pot en controleer tussendoor of het vlees mals gestoofd is.
  • Pas zodra de stoofvleessaus de gewenste dikte heeft, plaats je het deksel op de stoofpot.
  • Ga door tot de stukken vlees botermals zijn.


In de oven:

  • Verwarm de oven voor tot 150 °C.
  • Zet het deksel op de pot en gaar het stoofvlees gedurende minstens anderhalf uur tot de stukken rund botermals zijn.
  • Verwijder het uitgekookte kruidentuiltje en de kruidnagel(s).
  • Werk het gare stoofvlees af met een voorzichtig scheutje natuurazijn en roer alles om. Dat beetje azijn wekt de smaken extra tot leven.
  • Proef en voeg naar smaak nog wat peper van de molen toe en een snuifje zout.


TIP: Serveer het bruin bier dat je gebruikt hebt voor de bereiding bij de maaltijd.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet