Vlaamse klassieker 7: Konijn met pruimen
do 19 feb. - 10:15
Op nummer 7 in de Vlaamse klassiekers staat konijn, konijn met pruimen én aardappelkroketjes. Heerlijk!

Op nummer 7 in de Vlaamse klassiekers staat konijn, konijn met pruimen én aardappelkroketjes. Heerlijk!
INGREDIËNTEN:
Voor het konijn met pruimen:
- 4 konijnenbouten
- 4 uien
- 250g gedroogde pruimen (eventueel ontpit)
- 2 grote eeltepels pruimenconfituur (of gebruik wat bruine suiker)
- 2 flinke eetlepels mosterd
- 2 eetlepels bloem
- 2 takjes tijm
- 2 blaadjes laurier
- 75 cl bier (bruin bier, amber?)
- 3 kruidnagels
- klontjes boter
- peper & zout
Voor de witloofsla:
- 6 stronkjes grondwitloof
- 2 eetlepels mayonaise
- een scheutje natuurazijn
- peper & zout
Om erbij te serveren:
- diepvrieskroketten
BEREIDING:
- Kruid de konijnenbouten langs de beide zijden met peper van de molen en wat zout.
- Pel de uien, halveer ze en snij ze in fijne halve ringen.
- Smelt een klont boter in een grote stoofpot op een matig vuur. Leg de stukken konijn in de pot en geef ze een goudbruin korstje. Draai het vlees tijdig om.
- Het vlees is verre van gaar, maar toch schep je het nu uit de pot. Vervang indien nodig een deel van het braadvet. Voeg een vers klontje boter toe en stoof de uien in het hete braadvet. Roer regelmatig en laat ze zelfs een beetje zachtbruin bakken.
- Snij grote gedroogde (en ontpitte) pruimen in hapklare stukken. Kleine exemplaren gaan in z’n geheel in de pot.
- Voeg de pruimenconfituur toe of gebruik wat bruine suiker. Roer en bepoeder de inhoud van de pot met een laagje bloem.
- Leg het kortgebakken konijn opnieuw in de pot en schenk het bier erbij. Voeg de mosterd toe.
- Roer nog even, zodat er geen ingrediënten vastkleven aan de bodem van de pot en zet het vuur zacht.
- Bindt takjes tijm en blaadjes laurier samen met een eindje keukentouw. Doe het ‘bouquet garni’ in de pot, samen met de kruidnagels.
- Voeg een beetje versgemalen peper toe én een bescheiden snuif zout. Zet het deksel op de pot en laat het vlees minstens een uur sudderen in de saus. Het vlees hoort zo zacht te zijn dat het bijna van de botjes valt.
- Voeg kort voor het serveren een bescheiden scheutje natuurazijn toe aan de pot met konijn en roer.
Een witloofslaatje:
- Je kan de witloofsla best kort voor het serveren bereiden, zodat ze fris en knapperig blijft.
- Verwijder het taaie ‘kontje’ uit elke stronk. Snipper het witloof zeer fijn en doe het in een schaal.
- Meng de mayonaise eronder. Gebruik een bescheiden hoeveelheid, zodat er een dun laagje rond elk stukje witloof kleeft.
- Proef en werk de salade af met een scheutje natuurazijn, peper en zout.
Serveer het gerecht met kroketten.