Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Vlaamse Klassiekers 5: balletjes x2

ma 23 feb. - 10:15

Wie lust ze niet: balletjes, of het nu in tomatensaus is of met krieken...

Wie lust ze niet: balletjes, of het nu in tomatensaus is of met krieken... Jeroen maakt ze allebei klaar. Twee klassiekers in één klap!

INGREDIËNTEN:

Voor de gehaktballen:

  • 800 g gemengd gehakt (kalfsgehakt + varkensgehakt)
  • 1 ui
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels paneermeel (naar behoefte)
  • peper
  • snuifje zout
  • klontje boter


Voor de tomatensaus:

  • 200 g gezouten spek (1 dikke lap)
  • 4 stengels selder
  • 2 wortelen
  • 3 uien
  • 2 tenen look
  • 1 tak rozemarijn
  • 3 takjes dragon
  • 1 takjes salie
  • 4 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 800 g tomatenstukjes (in blik)
  • 500 g tomatenpulp (in blik of brik)
  • 80 g geconcentreerde tomatenpuree (in blik)
  • 4 dl water
  • 1 flinke eetlepel bloem
  • 1 theelepel sambal of een stukje rode chilipeper (naar smaak)
  • een scheut olijfolie
  • 2 suikerklontjes (of een beetje rietsuiker)
  • zout


Voor de aardappelpuree:

  • 1 kg aardappelen (loskokend)
  • 1 ei
  • een scheutje melk
  • een klont boter
  • een snuifje nootmuskaat (nar smaak)
  • zout


Voor de saus met krieken:

1kg opgelegde noordkrieken (bokaal)
2 flinke eetlepels puddingpoeder (v
anillesmaak) of klassiek maiszetmeel (of een combinatie van beide)

Om erbij te serveren: bruin brood met boter.

BEREIDING:

Gehaktballen:

  • Breng een pot met water en een snuif zout aan de kook.
  • Stort het gehakt in een ruime mengschaal. Breek er de eieren in en meng beide met een vork.
  • Strooi het paneermeel erin en meng opnieuw. Bepaal een juiste balans.
  • Proef het gehaktmengsel en voeg naar smaak versgemalen peper en wat zout toe. (Elke slager kruidt z’n gehakt naar persoonlijke smaak. Beslis zelf of het vlees er behoefte aan heeft.)
  • o TIP: Rol balletjes met natte handen. Dan kleeft het mengsel niet aan je handen.
  • Meng het vlees een laatste keer en rol er balletjes van met een diameter van zo’n 3 centimeter.
  • Leg de gehaktballen in het kokende water en pocheer ze gedurende 5 tot 7 minuten. Schep het vlees uit het water en laat de balletjes uitlekken op een schone doek.
  • Smelt een klont boter in een ruime braadpan. Bak de balletjes rondomrond goudbruin. Bak grote hoeveelheden vlees eventueel in meedere beurten.


De tomatensaus:

  • Pel de uien en snij ze in grove snippers. Pel en kneus de teen look.
  • Schenk een scheut olijfolie in een stoofpot en verhit ze op een matig vuur.
  • Bak de lap spek kort in de hete olie. Draai het vlees tussendoor om. Doe dan de uisnippers en de look in de pot.
  • TIP: Snij het stuk spek eventueel in enkele grote stukken.
  • Schil de wortels en spoel de selderstengels. Snij de selder in matig fijne stukken en de wortels in
  • Laat de stukken wortel en selder meestoven met de uien. 12
  • Verzamel takjes rozemarijn, dragon en salie. (Gebruik verse groene kruiden, of kies desgewenst voor de droge gemalen versie.)
  • Neem er verse tijm en laurier bij en bind de hele bundel kruiden tot een dikke tuil. Gebruik hiervoor wat keukentouw.
  • Schep wat geconcentreerde tomatenpuree bij, roer en laat de puree kort meebakken.
  • Lepel een bescheiden beetje sambal in de pot en bepoeder de hele inhoud met wat bloem.
  • Roer en schenk wat water in de saus. Roer langs de bodem van de pot en schenk er tomatenstukjes en tomatenpulp in.
  • Eindig met een beetje suiker en een snuif zout.
  • Zet het deksel gekanteld op de pot en laat de saus minstens 30 minuten zacht pruttelen.
  • Verwijder de kruidentuil én het uitgekookte spek uit de pot saus.
  • Mix de saus glad met de staafmixer. Roer ze nadien door een grote zeef. Gebruik de bolle zijde van een pollepel om de klus te klaren.
  • Verwarm de gezeefde saus in een pot op een zacht vuur. Proef en voeg eventueel wat zout toe. Leg de gebakken gehaktballen in de saus en geef ze nog even de tijd op op temperatuur te komen.


De kriekensaus:

  • Doe de krieken en het vocht waarin ze opgelegd zijn in een ruime pot. Breng ze rustig aan de kook.
  • Schep het puddingpoeder in een schaaltje, voeg wat water toe en los het poeder erin op.
  • Roer met mengsel door de hete krieken, tot de saus wat bindt.
  • Leg de gebakke gehaktballen in de saus en laat ze nog even opwarmen.
  • Serveer de balletjes met krieken met vers bruin brood besmmeerd met een beetje boter. (Of kies voor een aardappelbereiding naar keuze.)

Aardappelpuree:

  • Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuif zout.
  • Stamp de aardappelen fijn en voeg een klont boter toe, een ei en een scheutje melk. Roer tot je een smeuïge puree krijgt.
  • Proef en kruid de aardappelbereiding met zout en eventueel wat vers geraspte nootmuskaat.
  • Serveer de balletjes in tomatensaus met een schep warme puree.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet