
de inspecteur
Vuile sokken helpen tegen stinkvoeten!
di 3 mrt. - 7:20

Stinkvoeten, da’s een vervelende kwaal. Sommige mensen hebben er last van, anderen helemaal niet. En dat heeft niks met hygiëne te maken. ’t Zijn de bacteriën op je lichaam die bepalen of je voeten ruiken of niet.
Bij mensen die last hebben van stinkvoeten, zitten er bacteriën op de huid die zweet gaan omzetten in zuren. Propionzuur bijvoorbeeld, dat is de stof die ook in sommige kaassoorten zit of boterzuur, dat is de stof die naar ranzige boter ruikt. Als die bacteriën op je lichaam zitten, zal je last krijgen van stinkvoeten. ’t Is dus zaak om van die bacteriën af te geraken?
Draag vuile sokken voor lekker geurende voeten
Je geraakt de ongewenste bacteriën het beste kwijt door je voeten te ontsmetten met een ontsmettende zeep en nadien alcoholgel. Als je dan propere sokken aan doet, houd je de geur een tijdje tegen.
Maar om echt van je stinkvoeten af te geraken, moet je sokken aandoen van iemand die geen stinkvoeten heeft. Je partner of een goeie vriend bijvoorbeeld. Zo komen de goeie bacteriën van de persoon zonder zweetvoeten ook op jouw voeten terecht en zo ‘kweek’ je een stam met gezonde bacteriën. Natuurlijk moet je nadien de sokken in de kookwas stoppen want anders zal de ander ook zweetvoeten krijgen.
Geurvreters werken
Het komt er dus op aan om zo weinig mogelijk slechte bacteriën op je voeten en in je schoenen te krijgen. Maar in oude schoenen zitten die bacteriën natuurlijk al en die krijg je er niet meer uit.
Om die schoenen toch nog te kunnen dragen, kan je een geurvreter gebruiken. Dat is een inlegzooltje met een antibacteriële stof en actieve kool. Actieve kool is een stof die uitermate geschikt is om geur te absorberen.
Er bestaan verschillende types geurvreters en het hangt van persoon tot persoon af welke het beste aanvoelt. Sowieso moet je er op letten dat er voldoende actieve kool in zit. Eén probleem: de hoeveelheid actieve kool staat niet zwart op wit op de verpakking maar je mag er van uitgaan dat de iets duurdere geurvreters meer actieve kool bevatten.
Kies ook zeker een zooltje met leder of met zilverionen. Die stoffen absorberen het vocht en houden bacteriën tegen.
Je kan ook kiezen voor een katoenen zooltje. Die dingen nemen de geur niet weg maar zijn wel goed tegen het vocht in je schoen. Bovendien kan je katoen in de kookwas steken en dan zijn de bacteriën ook dood.
Geurvreters werken dus om je oude schoenen te kunnen blijven dragen maar je neemt er de oorzaak van je stinkvoeten niet mee weg. Om dat probleem op te lossen, moet je sokken lenen van een lief of vriend zonder stinkvoeten.
Nog meer tips & tricks - zonder garantie op succes
En dan nog dit: op het internet vind je alvast heel wat creatieve, en soms zelfs 'vreemde' tips. Klik hier om een selectie te zien. Maar nu dus al de waarschuwing: of ze helpen, dat weten we niet!