Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Waarom hebben we wijsheidstanden?

do 24 mei - 9:00

Dirk moet alle vier zijn wijsheidstanden laten verwijderen en hij stelt het altijd maar uit. "Waarom hebben we wijsheidstanden, als we ze toch in de meeste gevallen moeten laten verwijderen? En waarom
Röntgenfoto van gebit
Dirk moet alle vier zijn wijsheidstanden laten verwijderen en hij stelt het altijd maar uit. "Waarom hebben we wijsheidstanden, als we ze toch in de meeste gevallen moeten laten verwijderen? En waarom moeten de meeste mensen dat laten doen?"
De Madammen stellen de vraag aan hoogleraar Tandheelkunde Linda Van Den Berghe van de Universiteit Gent.
Waarom moet men soms zijn wijsheidstanden laten trekken?
De officiële term is het verwijderen van de verstandskiezen.
In de volksmond spreekt men inderdaad over het trekken van wijsheidstanden. Dit is noodzakelijk omdat er niet genoeg ruimte is in onze mond. Gezien de evolutie worden de mensen groter, maar onze kaken groeien niet mee en worden zelfs kleiner.
We gebruiken de kaken niet meer voor dezelfde doeleinden als in het begin van de mensheid. Zo ontstaat er een plaatstekort en krijgen de kiemen van de kiezen geen plaats om zich naar behoren te ontwikkelen.
Moeten die dan sowieso verwijderd worden?
De tandarts of de stomatoloog bekijkt de situaties afzonderlijk. Als de kies een ontsteking kan teweegbrengen bij het doorkomen, dan is verwijdering een optie.
Als de kies liever in het kaakbeen blijft zitten, dan wordt er geoordeeld of de kies een gevaar zal vormen voor de tandzenuwen of de rest van het gebit. De situatie verschilt echter van persoon tot persoon.
Er wordt ook geoordeeld of het uitkomen van de verstandskiezen esthetisch nefast kan zijn voor het gebit. Als de tanden eenmaal de oppervlakte bereikt hebben kunnen ze ook het tandvlees schaden. Dit zijn allemaal redenen die in de richting van verwijdering wijzen.
Zijn we na het verwijderen ook ons verstand kwijt?
Helemaal niet, de term hanteert men omdat de verstandskiezen uitkomen op het moment dat we volwassen zijn. Vanaf een leeftijd van 18 jaar worden we dus geacht wijzer en verstandiger te zijn.
Betekent pijn ook dat de kiezen in de weg zitten?
Men kan de kiezen ook preventief verwijderen. Een radiografie zal uitwijzen hoeveel schade de kiezen mogelijk kunnen berokkenen. In vele gevallen blijven ze gewoon zitten.
Vroeger was het de mode om de kiemen op jonge leeftijd te verwijderen. Dit is niet meer gebruikelijk omdat het kind nu eerst processen van orthodontie moet ondergaan. Dit is een overkoepelende term voor de blokjes, de beugels, de rekkertjes en noem maar op.
Hierna (op een leeftijd van 16-18 jaar) beslist de stomatoloog of de tanden verwijderd moeten worden omdat het gebit zich dan gezet heeft.
Is het echt een horroroperatie zoals uit veel tandartsverhalen blijkt?
De tanden zijn niet gemakkelijk te verwijderen. De kies zit vaak verwrongen in een hoek van de kaak.
Tijdens de ingreep moet de dokter zichzelf en de kaak van de patiënt in alle bochten wringen. De wonde moet nadien genaaid worden om nabloeding te voorkomen en beperken.
Dit alles kan wel wat napijn bezorgen. Een dikke kaak en zijn blauwe vlekken zijn ook typisch aan het gebeuren.
Hoe kan die napijn beperkt worden tot een minimum?
Achteraf kan de pijn met ijs worden opgelost. 24 uur ijs en koude zijn noodzakelijk. Kinderen kunnen zich troosten met roomijs, want dit kunnen zij dan naar hartenlust eten.
Vloeibare en koude voeding zijn in de eerste dagen zeker een norm. De koude verdoofd nagenoeg de pijn. Ook pijnstillers kunnen in het ergste geval genomen worden.
Kies er ook voor om alle verstandskiezen indien nodig in één keer te verwijderen. Beter één keer korte en krachtige pijn, dan viermaal afzien.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet