
de inspecteur
Waren ze nu zwart of groen?
ma 26 jan. - 7:00

Lekker, zo’n portie gemengde ontpitte olijven bij het aperitief. Maar proef jij veel verschil tussen een groene en een zwarte olijf uit blik? Wij niet. En we weten intussen hoe dat komt.
Ingrediënt E579
Een zwarte olijf is een rijpe olijf, daar gaan we allemaal van uit. Maar volgens voedingsexpert Annick Verween van Food 2 Know hebben zwarte blik-olijven nooit rijp aan de boom gehangen.
Ze worden groen geplukt en ondergaan een behandeling die de natuurlijke fenolische componenten laat oxideren. Die oxidatie zorgt voor een pikzwarte kleur, waardoor de olijven dus rijp lijken. Nadien wordt er nog ijzergluconaat aan toegevoegd (het goedgekeurde ingrediënt E579) om die kleur mooi vast te houden.
Een ontpitte zwarte olijf uit blik is dus vaak niets anders dan een groene olijf die na het plukken behandeld werd.
Blik of glas
Dat geldt altijd voor zwarte olijven in blik. Maar ook olijven in glazen potten zijn vaak op die manier behandeld - ook al lijkt dat soms niet zo.
Het kan namelijk gebeuren dat hun kleur wat minder donker wordt onder invloed van het licht dat door het glas binnendringt. Als je zekerheid wil, zoek dan naar het ingrediënt E579 of ‘ijzergluconaat’ op de verpakking.
Trouwens: ook groene olijven krijgen een behandeling met de kleurstof E140 (Chlorophyll), gewonnen uit brandnetels, gras en alfalfa.
Smaaktest zwarte olijven zonder pit
Er bestaan honderden variëteiten van olijven, en ze worden in heel wat landen gekweekt (tot in Australië, Brazilië en China toe). De producenten zijn trouwens niet verplicht om de herkomst van de olijven te vermelden op de verpakking.
De Inspecteur schotelde 80 bezoekers van de kerstmarkt in Leuven vijf verschillende merken voor in een blinde smaaktest. Dit is hun ‘ontpitte zwarte olijven-top 5’:
- Crespo (blik) – 9.94 euro/kg
- Boni (blik) – 6,76 euro/kg
- Carbonell (blik) – 5.47 euro/kg
- Albert Heijn (glas) – 5.13 euro/kg
- Delhaize (blik) – 6.39 euro/kg