
de inspecteur
Wat heb ik nu aan m’n gevel hangen?
di 31 mrt. - 6:15

Anne-Marie laat binnenkort het huis van haar ouders in Gent afbreken en zet een energiezuinige nieuwbouwwoning in de plaats. Ze vraagt zich alleen af of er aan haar gloednieuwe gevel dan opnieuw zo’n kabel en bakje van Telenet moet komen. “Want ik ben zelf niet eens klant”, zegt ze, “en hoe minder gaten er in m’n gevel komen, hoe beter voor de EPC-waarde van m’n nieuwe huis”.
Gevelrecht
Die kabel komt er, want nutsbedrijven (en dus ook telecombedrijven) hebben ‘gevelrecht’. Dat betekent dat ze hun netwerk mogen aanleggen op gevels die grenzen aan de openbare weg.
Als een operator nieuwe bekabeling wil aanleggen op een gevel, streeft hij in principe wel altijd naar overeenstemming met de eigenaar van huis. Je hebt dan inspraak in de manier waarop de nieuwe kabel geplaatst wordt, maar je kan de werken niet weigeren.
Als je met de operator geen overeenstemming bereikt kun je binnen de 8 dagen bezwaar aantekenen bij het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie. De geplande werken worden dan geschorst en het BIPT bekijkt binnen de maand of jouw bezwaar terecht is.
Gedoogplicht
De situatie van Anne-Marie ligt echter anders, want de bekabeling is er al. Volgens de wet moet ze de kabel ‘gedogen’, maar Telenet geeft haar wel een aantal verschillende mogelijkheden.
De kabel opnieuw over de gevel laten lopen is voor haar geen optie. Ze kan wel een buis inwerken in de gevel of onder de grond, maar de extra kosten zijn dan wel voor haar portemonnee. Helaas, maar niet veel aan te doen, want zij verandert de bestaande situatie.
En al de rest?
Kijk maar eens rond in de straat: er hangt heel wat aan onze gevels. Zeker in de stad zal je maar weinig gevels zien zonder een extraatje. Denk maar aan straatnaamborden, openbare verlichting, verkeersborden en wegwijzers, kabels voor de stroomvoorziening van de tram, haken voor kerstverlichting, bordjes van de water- of gasmaatschappij…
Heel wat bedrijven en instanties hebben het recht om iets aan je gevel te bevestigen zonder dat ze daarvoor jouw toestemming nodig hebben. Alleen is het niet altijd duidelijk te achterhalen hoe dat juist geregeld is, omdat de regels daarover vastgelegd zijn op verschillende niveaus (federaal, Vlaams, gemeentelijk).
Wil een instantie iets aan je gevel bevestigen en heb je daar vragen over? Neem dan contact op met de stedenbouwkundige ambtenaar van jouw gemeente. Die kan nagaan hoe het zit met het wettelijke kader.