
de inspecteur
Waterpijp roken half zo goedkoop als de sigaret, maar dubbel zo ongezond
vr 20 jan. - 5:53

Jongeren grijpen minder vaak naar een sigaret, maar des te meer naar de waterpijp.
Chantal uit Grimbergen heeft een zoon van 14. Hij rookt geen sigaretten, maar af en toe wel eens een waterpijp. Ze vraagt zich af hoe (on)gezond die pijp is voor haar zoon.
Reporter Eva Moeraert volgde ook Emma en Charlotte, twee meisjes van 15 jaar. Zij vertellen dat waterpijp roken algemeen aanvaard is bij jongeren van hun leeftijd en weten zelf niet goed of het nu schadelijk is of niet.

Waterpijp roken is half zo goedkoop als de sigaret, maar dubbel zo ongezond
Voor een pakje sigaretten betaal je ongeveer 4,80 euro. Een kleine waterpijp kost 15 euro, voor de kooltjes betaal je 1,50 euro en de tabak kost 4,20 euro.
Ellen Excelmans uit van de Vlaamse vereniging voor respiratoire gezondheidszorg en tuberculosebestrijding vertelt dat een waterpijpsessie is te vergelijken met 120 sigaretten. Bovendien geeft het doorgeven van het mondstuk van de waterpijp risico op tbc en hepatitis.
Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid vertelt dat er geen tabak verkocht mag worden aan mensen jonger dan 16 jaar. Emma en Charlotte hadden dus geen tabak voor hun waterpijp mogen meekrijgen.
Er duiken steeds meer shishabars op, die zijn vaak een probleem. Het zijn kleine zaken die meestal geen rookruimte kunnen inrichten en dat mag niet.
Ook op zomerfestivals kan je vaker een waterpijp huren. De FOD Volksgezondheid controleert de verkoop van tabak en het rookverbod. Vooral om de niet-rokers te beschermen.
Longartsen verklaren dat het onschuldiger lijkt dan het is. Het water in de waterpijp is geen filter voor de giftige en kankerverwekkende stoffen die vrijkomen.
De rook van waterpijp ruikt dan wel frisser dan die van sigaretten, maar het is zeker niet gezonder, integendeel!