Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Week van het geld - een tweede verblijf: 3 keer nadenken…

di 23 okt. - 6:25

Jouw spaarrekening brengt met de dag minder op en een veilige belegging vinden is geen kinderspel. Waarom zou je je geld dan niet in vastgoed steken? Hou dan wel rekening met de gevolgen van zo’n ‘
tweede verblijf

Jouw spaarrekening brengt met de dag minder op en een veilige belegging vinden is geen kinderspel. Waarom zou je je geld dan niet in vastgoed steken? Hou dan wel rekening met de gevolgen van zo’n ‘tweede verblijf’.

 

 

Uit de geldenquête van Netto blijkt dat 51% van de Belgen vindt dat wie een tweede verblijf koopt, daar meer belastingen zou moeten op betalen dan voor een gezinswoning. Logisch misschien, want zo’n tweede verblijf zien we eerder als ‘luxe’, terwijl we de gezinswoning beschouwen als een basisrecht.

Op je belastingsbrief

Je gezinswoning moet je niet aangeven in je belastingaangifte als je daarvoor een lening hebt lopen. Als je een tweede woning hebt, én je verhuurt die, dan moet je daarvan het kadastraal inkomen (de forfaitaire waardering van je huis) vermelden op je belastingaangifte.

Het speelt dan wel een rol wie de huurder is: verhuur je de woning aan bijvoorbeeld een jong koppel dat er gaat wonen, dan word je belast op het kadastraal inkomen verhoogd met 40 procent. Ook dat is een forfaitaire waardering die niet afhankelijk is van de werkelijke huurprijs die je vraagt aan dat jonge koppel. Als één van beiden echter zijn beroep uitoefent in de woning, dan zal je belast worden op de huur die je werkelijk ontvangt van je huurder. Het is dus interessanter om te verhuren aan iemand die er gaat wonen dan aan iemand die er wil werken.

Twee eigendommen in eigen land

De ‘eigen woning’ is in de meeste gevallen vrijgesteld van personenbelasting. Maar hoe zit het dan als je twee eigen eigendommen bezit, waar je zelf ook woont? In dat geval kan er maar één van de twee woningen vrijgesteld worden als eigen woning. De andere moet je aangeven als tweede woning. Maar je mag wel kiezen welke van de twee je laat vrijstellen als ‘eigen woning’. Uiteraard vul je als tweede eigendom best de woning in met het laagste kadastraal inkomen in, want dan moet je de minste belastingen betalen. De woning met het hoogste kadastraal inkomen is dan vrijgesteld van personenbelasting. Je moet wel de onroerende voorheffing voor de beide woningen betalen. Dat is ook zo als je één van de twee woningen in vruchtgebruik hebt.

 

 

Ik koop een kot voor m’n kind

Een studentenwoning kan een goeie investering zijn, maar ook dan moet je dus het kadastraal inkomen van je tweede eigendom invullen op je belastingaangifte. Je moet er ook personenbelasting op betalen.

Dat proberen te omzeilen door je kind zich te laten inschrijven in het bevolkingsregister van de studentenstad, is eigenlijk geen goede oplossing. Het verandert niets aan de zaak: als ouder ben je eigenaar van het vastgoed, dus moet je het sowieso invullen als tweede eigendom. Maakt niet uit of je het al dan niet verhuurt aan je kind of zelfs aan een bijkomende student. Het is een tweede verblijf en moet ook als tweede verblijf aangegeven worden.

Zelfs als je kind zijn domicilie neemt in dat tweede verblijf, is dat nog geen oplossing. Ook dan moet je het aangeven op je belastingaangifte. Bovendien kan het andere nadelen meebrengen op het vlak van kinderbijslag, studiebeurs, geen recht meer op korting voor grote gezinnen bij het openbaar vervoer, verwarring over het ‘ten laste’ zijn… Maak het niet moeilijker dan nodig en laat je kind gewoon ingeschreven staan op het ouderlijk adres.

Als er niemand officieel gedomicilieerd is op het adres in de studentenstad, dan beschouwt de stad dat als een tweede verblijf van de ouders. Je kan dan een aanslagbiljet ontvangen voor ‘belasting op tweede verblijven’. Dat is in elke gemeente en stad anders. Op sommige plaatsen hoef je niets te betalen, in andere wel. In Gent bedraagt de belasting bijvoorbeeld 600 euro. Gelukkig kan je bij de onderwijsinstelling een attest krijgen, waardoor je tijdens de duur van de studies vrijgesteld wordt van die belasting.

Vakantiehuis in het buitenland

Als je vastgoed bezit in het buitenland, dan moet je dat in de regel aangeven aan de belastingen. Je moet het opnemen in je aangifte, en het telt ook mee om jouw aanslagvoet te bepalen. Maar het is wel vrijgesteld van belasting in België. Als je het alleen voor eigen gebruik gekocht hebt, dan hoef je het in principe zelfs niet aan te geven.

Als je de vakantiewoning in het buitenland verhuurt, dan moet je de huurinkomsten inbrengen in je belastingbrief. Je mag er wel alle belastingen aftrekken die je in het land zelf al hebt betaald. België heeft met heel wat landen namelijk een dubbel-belastingverdrag. Vanaf 2014 zullen alle Europese landen automatisch gegevens uitwisselen over onroerende goederen in het buitenland, dus dan wordt het een pak moeilijker om je eigendom geheim te houden voor de Belgische staat.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet