
de inspecteur
Wel honing, geen acacia
ma 13 jun. - 6:45

Acaciahoning. Het beste van de bijtjes in een pot of – steeds vaker- een knijpfles. Maar wat is dat dan juist? De ingrediëntenlijst zegt meestal niet veel meer dan een vermelding als ‘gemengde EU- en niet EU-honing’.
Valse acacia
De Inspecteur wou wel eens weten waar acaciahoning vandaankomt, en ging daarvoor te rade bij Wim Reybroeck, honingexpert van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). Het blijkt meestal Oost-Europa: “De acaciahoning die we in de winkel kopen komt doorgaans van Bulgarije, Roemenië of de landen langs de Donau. Daar staan grote wouden met acaciabomen. Op wereldvlak is ook China een grote producent."
Vreemd, want de acacia is toch die plant uit de vlinderbloemenfamilie die vooral rond de evenaar groeit? Reybroeck: “Het gaat dan ook niet om de echte acacia, maar van de Robinia Pseudoacacia, de witte of ‘valse’ acacia. Die komt trouwens ook bij ons voor in de natuur. Je ziet de boom vaak langs treinsporen of autosnelwegen. Maar er staan er in België te weinig van om zuivere acaciahoning te kunnen maken.”
Hoe weet een (vaak Oost-Europese) imker dan of zijn honing 100% zeker afkomstig van die acacia? Reybroeck: “De imkers zetten hun bijenvolken in de buurt van die bomen en maken hun kassen leeg aan het begin van de bloeiperiode van de acacia. Als de bloei voorbij is, maken ze hun kassen opnieuw leeg. De bijen zullen natuurlijk niet uitsluitend op acacia gevlogen hebben, maar het percentage is toch hoog genoeg.”

Gefoefel
Acaciahoning is beduidend duurder dan andere honing en dan loert er misbruik om de hoek. “Er wordt wel eens suiker bijgemengd of op andere manieren gefraudeerd. Uit onderzoek blijkt dat er met 1 op de drie honingstalen iets niet pluis is. De wet zegt dat honing moet afkomstig zijn van honingdauw of nectar. We weten echter dat sommige Chinese fraudeurs er goedkope suikersoorten aan toevoegen, zelfs met valse pollen erbij. Zoiets valt alleen in een laboratorium te achterhalen. Gelukkig heeft de EU er een actiepunt van gemaakt om dat misbruik de wereld uit te helpen.”
Frauderen is gelukkig iets moeilijker bij acacia- dan bij andere honing, omdat die enkele specifieke eigenschappen heeft. Reybroeck: “Acaciahoning is minder fraudegevoelig omdat je hem herkent aan de mooie kleur en vooral de zeer vloeibare structuur. Dat komt door het hoge fructosegehalte, terwijl andere honing door een hoger glucosegehalte veel vaster is. Als je er andere honing aan toevoegt, ziet hij er meteen anders uit.”
Een eenvoudige manier om na te gaan of je honing verrijkt is met andere suikers: laat een sliert acaciahoning in een glas water glijden. Blijft de honing niet mooi in een sliert maar valt hij uit elkaar? Dan zijn er misschien wel goedkope suikers aan toegevoegd.
Nog goed om te weten
Honingproducenten kennen de wetgeving. Als de honing uit één enkel land komt, moeten ze de naam van dat land op de verpakking vermelden. Daarom voegen veel producenten een miniem percentage EU-honing toe als ze bijvoorbeeld Chinese honing verwerken. Zo hoeft er alleen ‘gemengde EU- en niet EU-honing’ op de verpakking te staan.
Ze vermelden ook altijd eerst de EU om vertrouwen op te wekken, terwijl er misschien maar 1% EU-honing in zit. Naar de percentages van de landen van herkomst heb je al helemaal het raden.
Op een pot of knipfles staat ook dat je honing niet aan kinderen jonger dan 1 jaar mag geven. Een terechte waarschuwing. Heel jonge kinderen hebben namelijk nog geen eigen werkende darmflora waardoor er gevaar bestaat voor infantiel botulisme, vaak met dodelijke afloop. De bacterie komt voor in de aarde, en kan in honing verzeild geraken als imker z’n kist op de grond zet. Bij kinderen ouder dan één jaar is er geen enkel gevaar.
En... de lekkerste?
Maar welke acaciahoning scoort het best in een blinde smaaktest? De Inspecteur verzamelde z’n grote smaakpanel rond 5 verpakkingen. Een blinde proefsessie later was dit hun top 5:
- Delhaize – €10,76/kg
- Florimel (Makro) – 11,64 euro/kg
- Melvita (Albert Heijn) – Abert Heijn – €7,90/kg
- Meli – € 14,11/kg
- Boni (Colruyt) – € 10,71/kg