West-Vlaanderen goedkoopste zwemprovincie
di 9 mei - 0:06

Wie in West-Vlaanderen in eigen gemeente gaat zwemmen, betaalt gemiddeld nog geen 2,5 euro per zwembeurt. Dat is minder dan in de andere provincies, waar je al snel 3 euro moet neertellen. De tarieven voor zwemmers die uit andere gemeenten komen, verschillen zelfs nog meer. In West-Vlaanderen betalen zij gemiddeld 3,5 euro, tegenover, vier, vijf of zelfs zeven euro in de andere provincies. Een duidelijke verklaring is er niet. Al kan het een rol spelen dat in andere provincies meer zwembaden in handen zijn van privé-bedrijven. Meer en meer zwembaden werken ook met een afzonderlijk sportgedeelte voor baantjeszwemmen en een uitgebreid ontspanningsgedeelte, waar je ook (veel) meer inkom voor moet betalen.
Sowieso lijkt het er op dat zwemmen steeds duurder wordt in onze provincie. De nieuwste zwembaden, zoals de Amfoor in Moorslede, De Kouter in Poperinge en S&R Olympia in Brugge, hanteren tarieven die duidelijk boven het gemiddelde liggen. Poperingnaars bijvoorbeeld betalen 3,75 euro voor het baantjeszwemmen in hun bad en 7,50 euro om ook in het recreatieve gedeelte te mogen. In Brugge loopt dat laatste zelfs op tot 9,90 euro, al is het 'zwemparadijs' er ook wel erg uitgebreid.
De échte kost om te zwemmen ligt overigens nog altijd een stuk hoger.
Die kost per zwemmer is natuurlijk erg afhankelijk van bad tot bad en van het aantal bezoekers. Maar we hebben ooit de rekenoefening gemaakt voor een aantal van onze baden en we kwamen al snel tot een werkelijke kostprijs van 10 euro per bezoeker. Mensen denken vaak dat een zwembad niet meer is dan een betonnen put met water in, maar er komt heel veel techniek bij kijken en onderhoud. Het moet ook gezegd dat Vlaanderen op vlak van hygiëne en veiligheid erg streng is. Dat is op zich niet slecht, maar er staan natuurlijk kosten tegenover.
Sportoase baat verscheidene zwembaden uit in Vlaanderen.