Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in west-vlaanderen

radio2 middag in west-vlaanderen

75 jaar D-day: "Het was het eerste waar ik aan dacht toen ik wakker werd."

do 6 jun. - 10:13

Het is vandaag exact 75 jaar geleden dat in Normandië het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog werd ingeleid. Op 6 juni 1944 vond "D-day" plaats. Eén van de nog weinige West-Vlaamse getuigen van die dag, is Michel Deleu (87) uit Wevelgem. Hij vertelt zijn verhaal aan Radio 2 West-Vlaanderen.
Michel Deleu uit Wevelgem poseert voor de foto in zijn tuin.
© Foto: Radio 2

75 jaar geleden vond D-day plaats: het begin van een invasie, maar ook van een hevige strijd die maanden zou duren. "D-day" is de codenaam voor de eerste dag van de geallieerde landing over een lengte van 70 km op de stranden in Normandië, vandaag 75 jaar geleden. In de buurt van de gevechten woonde Wevelgemnaar Michel Deleu (87) samen met zijn familie. Hij was toen 13 jaar.

"Hels lawaai!"

Aan Radio 2 West-Vlaanderen doet Michel Deleu nog eens zijn verhaal over 6 juni 1944: "Klokslag middernacht barstten de bombardementen los. Ze schoten vanuit zee, gooiden bommen vanuit de lucht op Caen en in de omgeving en wij woonden daar op 16 kilometer vandaan. Het was een hels lawaai. Mijn broer en ik vroegen aan onze vader wat er aan het gebeuren was. Hij zei dat de landing begonnen was", vertelt Michel.

Een hels lawaai! Het was alsof de wereld verging.

— Michel Deleu

Lijken over de muur

Michel Deleu vertelt graag over wat er toen alles gebeurde. Hij kan zich alles nog goed herinneren: "Toen de oorlog, of de doorbraak, een eind bezig was, was er in juli een bombardement niet ver van Caen. Daarna kwamen ze de lijken over de muur van het kerkhof gooien, in een grote put. Zo'n dingen zien op je dertiende, dat is erg. Mensen geloven dat niet als ik dat vertel, maar ik heb alles meegemaakt. Godzijdank zijn we er levend uitgekomen", zegt Deleu.

Nooit meer terug

Het gezin van Michel Deleu werd uiteindelijk bevrijd op 20 augustus toen het al meer dan een maand op de vlucht was voor de bombardementen. Michel keerde zelf maar zelden terug naar Normandië en de plek waar hij destijds woonde: "Eén of twee keer ben ik er nog geweest met kennissen die het wilden zien, maar dat riep te veel herinneringen op. Ik ben één keer een museum binnen geweest maar vluchtte er al snel weg. In werkelijkheid was alles te grof om dat nog eens te herbeleven", besluit Michel Deleu uit Wevelgem.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet