Brugge koopt belangrijk schilderij van navolger Van Eyck

woensdag 19 juni 2019 - 06:43
Margot Derycke
Jan Van Eyck, Brugge, Vlaamse primitieven
Foto: Radio 2
Musea Brugge heeft een olieverfschilderij gekocht van een anonieme kunstenaar uit de omgeving van Jan van Eyck. De schilder is zeker een tijdgenoot van de grote Primitieve meester. Het paneel was tot nu in Brits bezit. In Brugge wordt het op dit ogenblik onderzocht.

Voor de stad Brugge is de aankoop van het schilderij heel bijzonder. "De aankoop is een belangrijke versterking van de kerncollectie Vlaamse Primitieven van de Brugse musea", zegt Brugs burgemeester Dirk De fauw.

Ook Till-Holger Borchert, directeur van de Brugse musea, is opgetogen. "Het is zeer zeldzaam en tijdens mijn kunsthistorische loopbaan nog nooit gebeurd dat een schilderij dat rechtstreeks gelinkt kan worden aan de werkplaats van Jan van Eyck plotseling beschikbaar is."

Ik ben bijzonder blij dat de stad Brugge dit realiseert juist voor het Vlaamse Van Eyck-jaar 2020.

Till-Holger Borchert, directeur van de Brugse musea

Panelen uit 1387

"Maria met Kind" toont de Moeder Gods tronend in een kamer zoals we die van Jan van Eyck ook kennen: veel details, doorkijk naar een landschap, prachtige uitwerking van textiel. Volgens wetenschappelijk onderzoek dateert de oudste jaarring op het houten paneel uit 1387. Het schilderij moet dan van na 1420 zijn. Dat is tijdens het leven van Jan van Eyck, die overleed in 1441. 

De anonieme kunstenaar baseerde zijn compositie op verschillende werken van Van Eyck en zijn atelier. Logische conclusie: de kunstenaar had toegang tot de werkplaatstekeningen van de meester, of hij verbleef in het atelier

Duidelijke invloed van Van Eyck

De plaats van het kindje Jezus en de plooienval van de mantel van Maria zijn identiek als die op een triptiek uit 1437. De troon van de Maagd, met twee leeuwtjes, is ook te zien op de Lucca-Madonna van Van Eyck uit 1435.

Verschillende andere details zijn gebaseerd op "Maria met Kind en Kannunik Joris van der Paele" dat in het Groeningemuseum in Brugge hangt. En dan zijn er nog een pak details die overeenkomen met werken van leerlingen van Jan van Eyck.  

Binnenkort te zien

Musea Brugge kocht het schilderij voor ruim 400.000 euro. De vroegst bekende eigenaar van het schilderij is Lucien, de broer van Napoleon Bonaparte. In het begin van de 20ste eeuw kwam het werk in Londen terecht. In de loop van de eeuwen is het paneel vaak overschilderd tijdens al of niet geslaagde restauraties en aanpassingen.  Volgend jaar is "Maria met Kind" te zien op de tentoonstelling "Jan van Eyck in Brugge".

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!