radio2 middag in west-vlaanderen
Brugse topkok Geert van Hecke blij met aspergeseizoen
di 16 apr. - 2:12
Het aspergeseizoen is dit jaar bij heel wat telers twee weken vroeger gestart dan andere jaren. Planten begonnen eerder te groeien, wegens de warmere temperaturen. Maar ook de aspergesector op zich wordt groter. Letterlijk. Het oppervlak waarop asperges worden verbouwd is de afgelopen 5 jaar met 60 procent gegroeid in ons land. Maar er is concurrentie vanuit het buitenland, vooral dan vanuit Spanje, Duitsland en Italië. Daar worden de meeste asperges geteeld.
(lees verder onder de foto)
Verklaarbaar succes
Asperges kan je makkelijk zelf klaarmaken, maar je kan dat ook voor je laten doen. In bijvoorbeeld Michelinsterrestaurant "Zet’Joe" in Brugge van chef-kok Geert van Hecke, vroeger ook eigenaar en chef-kok van "De Karmeliet". Hij kent de goeie adresjes. "In Mechelen ken ik een goede teler. Maar ook vlak over de grens met Nederland kun je heerlijke asperges krijgen, in Zeeland bijvoorbeeld, weet ik waar het witte goud te vinden is."
Het succes van de asperge in ons land is makkelijk te verklaren, zegt de sterrenchef. "We eten meer en meer vegetarisch, dus het past in de trend om meer met groenten te doen. Het is een mooi seizoensgebonden product, dus de komende tijd gaan veel mensen met asperges aan de slag. Het is een rijke groente: je hebt er veel mogelijkheden mee. En als er nog restjes zijn, gebruik je die voor de soep. En het wordt steeds betaalbaarder."
(Lees verder onder de foto)
Aspergeland
Dat laatste aspect is heel belangrijk, volgens Van Hecke. "Asperges waren vroeger een echt luxeproduct in ons land. Je kon het je alleen permitteren als je flink wat geld voor het product over had. Er waren weinig boeren die het product teelden. En de boeren die de asperges hadden, gaven je er maar weinig mee, je legde er dus veel geld voor neer." Nu is dat compleet anders. "Die beperkte productie en hoge prijs is niet meer van deze tijd. De prijzen zijn gedaald en het is een product voor iedereen geworden."
België is een echt aspergeland. Althans, als we Van Hecke moeten geloven. "Veel meer dan in omringende landen, hoewel daar ook steeds meer asperges worden geteeld." In de tientallen jaren dat hij als chef-kok al werkzaam is, heeft hij de groente zien uitgroeien tot een immens populair product. "Als ik asperges op het menu zet, dan gaan de meesten daar voor. En terecht ook: want het is zalig."