Burgemeester van Staden wil Open VLD-voorzitter worden

woensdag 12 juni 2019 - 12:58
Veerle Deblauwe
Foto: VRT NWS
Francesco Vanderjeugd doet een gooi naar het voorzitterschap bij Open VLD. Volgens de burgemeester moet de partij een andere richting uit. "Het doet pijn te moeten vaststellen dat we met de liberale partij bij de laatste verkiezingen geen verhaal hadden tegen extremen, net nu dat meer dan ooit aan de orde is."

Het is nog een lange weg tot maart 2020. Dan zijn er voorzittersverkiezingen bij Open VLD. Een vacature is er nog niet. Maar toch stelt de 31-jarige Francesco Vanderjeugd zich nu al kandidaat. 

"Er is inderdaad nog geen vacature open", zegt hij. "Maar ik wil het kenbaar maken, mij voorbereiden. Op 26 mei heeft de kiezer een signaal gegeven en dat moet je niet zomaar naast je neerleggen. Het is belangrijk dat we dat signaal warm houden. Er moet aan de boom geschud worden."

Dichter bij de mensen

De uitslag van de verkiezingen op 26 mei heeft hem persoonlijk geraakt, vertelt Vanderjeugd. "Niet omdat ik niet verkozen werd, maar het doet pijn te moeten vaststellen dat we met de liberale partij geen verhaal hadden tegen extremen, net nu dat meer dan ooit aan de orde is. Dan denk je: we zijn een partij geworden van van alles. We moeten terug naar de essentie: de politiek dichter naar de mensen brengen. Als burgemeester sta ik met de voeten tussen de mensen en dan hoor je dat ze het geloof in de politiek kwijt zijn. Ik wil de komende maanden tijd maken om naar de basis te gaan, om de basis opnieuw aan het woord te laten."

Als burgemeester sta ik met de voeten tussen de mensen en dan hoor je dat ze het geloof in de politiek kwijt zijn.

Burgemeester van Staden Francesco Vanderjeugd

"Rutten was fout"

Wat hem nog stoorde? De snelle reactie van huidig voorzitter Gwendolyn Rutten door de avond van 26 mei (verkiezingsdag) zelf nog te stellen dat Open VLD nooit met Vlaams Belang zou regeren. "Het is belangrijk om op dat moment een afwachtende houding in te nemen. Op dat moment stond ik bij de basis, die wel geschoffeerd was door zo'n uitspraak. Ik denk dat "nooit samenwerken" een gegeven is dat misschien in de sterren geschreven staat, maar op verkiezingsavond moet je eerst naar de basis luisteren."

Een boze Bart Tommelein

Feit is wel dat Vanderjeugd nu kopstukken als Bart Tommelein (zijn mentor) en Vincent Van Quickenborne in snelheid voorbijsteekt. "Bart Tommelein was boos", zegt hij. In een schriftelijke reactie laat Tommelein weten dat "iedereen het recht heeft om zijn kandidatuur te stellen. Maar dat hij nu geen reacties gaat geven." Rutten op haar beurt zegt: "Het zijn volgend jaar voorzittersverkiezingen. Dat zijn open verkiezingen waar elk lid aan kan deelnemen, Francesco is sterk geëngageerd en dat siert hem."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!