Cobot als derde arm voor arbeiders

dinsdag 25 april 2017 - 16:04
cobot, robot, derde arm voor arbeiders
De provinciale ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen en Sirris, het centrum van de Belgische technologische industrie, kochten samen de cobot aan. Dat is een speciale robot die arbeiders moet helpen.

De cobot is een collaboratieve robot. Het is een nieuwe generatie van robots, want hij is ontwikkeld om samen te werken met mensen. Hij kan een 'derde arm' zijn voor arbeiders tijdens het assembleren. Het is dus niet de bedoeling dat de cobot mensen gaat vervangen. Hij moet hen helpen om efficiënter te werken.

Mensen blijven heel belangrijk. We moeten hun sterktes uitspelen en hen helpen. Dat kan met nieuwe technologie, zoals de cobot. Het is een tool ter ondersteuning van de werknemer.

Bart Verlinden (Program Manager bij Sirris)

 

De robot kan heel wat met zijn ene arm. Hij kan onderdelen halen en die op de juiste plaats klaarleggen. De cobot kan ook dingen samenstellen als je zijn handen verandert. Dan kan hij dingen schroeven, lijmen of afkitten met silicone. 

 

De cobot heeft niet alleen een arm, maar ook een gezicht. Hij heeft een tablet als gezicht. Daarop toont hij een overzicht van wat er allemaal aan de gang is en wat er nog moet gebeuren. De cobot kan dus een handige hulp zijn. Al komen ze nog niet zoveel voor.

Cobots worden nog niet zoveel toegepast in de industrie. In een aantal bedrijven in België worden ze al ingezet. Maar de echte samenwerking tussen de cobot en de mens moet zijn intrede hier nog vinden. Daarom nodigen wij bedrijven uit om de robot eens te zien en te komen testen. Als ze het interessant vinden, kunnen ze eentje aankopen.

Bart Verlinden

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!