Drones moeten waterverspillers betrappen bij droogte

maandag 11 februari 2019 - 16:54
Evelien Vanwalleghem
Als er komende zomer opnieuw een droogteperiode aanbreekt met een oppomp- en captatieverbod, wil gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen de naleving van dat verbod met drones controleren. De voorbije droogteperiode waren er wel klachten, maar slechts 10 PV's.

Dat er particulieren, boeren, sportclubs en bedrijven waren die het oppomp- en sproeiverbod vorig jaar naast zich neerlegden, is bekend. Maar er werd (bijna) niet tegen opgetreden. In de hele provincie werden amper 10 processen-verbaal opgesteld. De gouverneur verwijst naar de verkiezingen die eraan kwamen: de lokale besturen hadden niet veel zin in een heksenjacht op overtreders, zo kort voor de stembusgang.   

Niet alle burgemeesters wilden boetes uitschrijven, zo kort voor de verkiezingen. Dat gaan we in de toekomst anders aanpakken.

Gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé

Drones en federale politie

De gouverneur zal, als het weer droog wordt en er een nieuw oppomp- en sproeiverbod zou komen, controles laten uitvoeren met drones. Hij wil een project opzetten in samenwerking met een gespecialiseerd dronebedrijf, de federale politie en de bevoegde ambtenaren. Wie toch zijn gazon, sportveld of akker besproeit, zal dus vanuit de lucht bespied en betrapt kunnen worden. Het zijn ook de diensten van de gouverneur die het proefproject zullen betalen. "Niet om de mensen te pesten", zegt de gouverneur nog, "maar om ervoor te zorgen dat we ook op lange termijn nog voldoende zoet water hebben."

Boerenorganisaties steunen gouverneur

Het Algemeen Boerensyndicaat en de Boerenbond zijn bijna eensluidend in hun reactie. Ze steunen de gouverneur, maar met één belangrijke voorwaarde: dat een oppompverbod dan voor iedereen geldt. 

Loading video...

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!