Er stroomt West-Vlaams bloed door Bob Geldof, de bezieler van Live Aid

dinsdag 5 oktober 2021 - 06:30
Bob Geldof
Bob Geldof is jarig. De zanger van The Boomtown Rats en de bezieler van Live Aid mag 70 kaarsjes op de verjaardagstaart uitblazen.

I don't like mondays

Bob Geldof werd in de jaren 70 bekend als zanger van de Ierse groep The Boomtown Rats. Hun grootste hit was 'I don't like mondays' uit 1979, een liedje over een meisje dat niet van maandagen hield en daarom een aantal mensen in een school neerschoot.

Live Aid

Toen Bob Geldof in 1984 een BBC-reportage zag over de hongersnood in Ethiopië, wou hij daarvoor iets ondernemen. Samen met Midge Ure van de groep Ultravox schreef hij het lied 'Do they know it's Christmas?'. Ze brachten heel wat collega's samen in de studio om het nummer op te nemen met de occasionele groepsnaam Band Aid. 45 bekende artiesten zongen 'Do they know it's Christmas?', zoals Bono, George Michael, Sting, Boy George, Paul Young en Phil Collins. Het doel was om geld in te zamelen voor de hongersnood in Ethiopië.
Een paar maanden later organiseerde Bob Geldof het concert 'Live Aid' in het Wembey stadion in Londen. De opbrengst was meer dan 150 miljoen. 1,5 miljard mensen in 100 landen zouden 'Live Aid' gezien hebben. Op hetzelfde moment vond er in het Amerikaanse Philadelphia ook een gelijkaardig concert 'USA for Africa' plaats.

Nobelprijs

Zijn inspanningen voor Ethiopië gingen niet ongemerkt voorbij. Hij werd genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede, maar haalde het net niet. Koningin Elizabeth II sloeg Bob Geldof tot Ridder Commandant in de Orde van het Britse Rijk. Omdat hij geen staatsburger is van Groot-Brittannië mag hij de titel 'Sir' niet gebruiken. De Britse pers trok zich daar niet teveel van aan en noemde hem toch geregeld 'Sir Bob Geldof.

Privéleven met donderwolken

De eerste vrouw van Bob Geldof was de muziekjournaliste Paula Yates. Ze kregen 3 dochters Fifi Trixibelle, Peaches Honeyblossom en Little Pixie Geldof. Peaches werd een bekend model en stierf op 25-jarige leeftijd, waarschijnlijk aan een overdosis heroïne.
Paula Yates verliet Bob Geldof in 1995 voor Michael Hutchence, de zanger van INXS. Paula Yates overleed op 41-jarige leeftijd na een overdosis heroïne.
Bob Geldof stapte in 2015 voor de tweede maal in het huwelijksbootje met de Franse actrice Jeanne Marine

De eerste Ier in de ruimte

In 1989 maakte Bob Geldof plannen om met een Russische raket in de ruimte te gaan. Het project ging uiteindelijk niet door toen de U.S.S.R. uit elkaar viel. In 2014 zou Bob Geldof een ticketje gekocht hebben om even naar de ruimte te vliegen. Hij wou daarbij de eerste Ier zijn die buiten de dampkring ging. Kostprijs: 64.000 pond.

Ereburger van Ieper

Op 10 november 1986 werd Bob Geldof ereburger van Ieper. Zijn grootvader Zénon was een Ieperling, maar week in 1907 uit naar Engeland en verhuisde later naar Ierland.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!