Fabriek Picanol in Ieper ligt plat door cyberaanval

maandag 13 januari 2020 - 13:08
Florence Depauw
Foto: Belga
Weefgetouwenfabrikant Picanol in Ieper is maandagochtend het slachtoffer geworden van een cyberaanval. De fabriek ligt grotendeels stil, omdat de IT-systemen niet meer werken. "Het zijn hackers die uit zijn op geld", zegt de woordvoerder van Picanol.

De productie in het Ieperse bedrijf Picanol ligt grotendeels stil na een grote cyberaanval maandagochtend.  "Onze IT-systemen liggen plat", zegt woordvoerder Frederic Dryhoel. Bij Picanol is de hele productie computergestuurd. "Daardoor kunnen we geen informatie doorsturen naar de verschillende productie-afdelingen. We kunnen dus geen bestellingen meer doen. Een aantal afdelingen is nog aan het werk op basis van beschikbare stukken. Maar de gieterij werkt vandaag niet meer."

Losgeld

"We proberen zo snel mogelijk uit te zoeken van waar de cyberaanval komt", zegt Dryhoel. "De hackers zijn uit op geld. Het is een aanval met ransomware. Onze informaticasystemen zijn geblokkeerd, waardoor we er geen toegang meer hebben tot onze eigen systemen. Cybercriminelen vragen dan losgeld om de systemen weer vrij te geven. Ze vroegen ons al om contact op te nemen. Maar dat deden we nog niet. We stappen vandaag nog naar de politie.

3 vestigingen getroffen

Bij Picanol werken 2.300 mensen. Van hen zijn er 1.600 aan de slag in de vestiging in Ieper. " Picanol heeft onder meer vestigingen in Ieper, China en Roemenië. De afdeling in China ligt nu al grotendeels stil. In Roemenië is de impact nu nog klein. Maar we verwachten dat dat binnenkort anders zal zijn."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!