Geen 120 meer op de R8 in Kortrijk

donderdag 6 december 2018 - 07:40
Margot Derycke
Kortrijk, R8
Er komt een snelheidsverlaging op de ring rond Kortrijk. Wagens mogen er straks maximum 90 kilometer per uur rijden. Voor vrachtwagens is dat 70 km/uur.

Binnenkort mag je geen 120 km per uur meer rijden op de R8 in Kortrijk. Dat heeft minister van mobiliteit Ben Weyts beslist. Hij volgt daarmee de gemeenteraad van Kortrijk. Die keurde enkele maanden geleden het voorstel van Groen goed om de snelheid op de R8 te verlagen tot 90 km per uur voor wagens en tot 70 km per uur voor vrachtwagens.

Snelheidsverlaging komt er enkel voor de R8

Groen Kortrijk wou ook graag een stuk van de E17 meenemen in die maatregel, maar dat is niet gelukt. Het gaat om het stuk tussen de brandweerkazerne en de windturbines. Nochtans vinden alle politieke partijen in Kortrijk dat er iets moet gebeuren op dat stuk. Er was zelfs een overkapping goedgekeurd door de Kortrijkse gemeenteraad, maar daar ging de Vlaamse overheid niet op in. Minister Weyts keurde de snelheidsverlaging op de E17 dan ook niet goed. Nochtans heeft zo'n snelheidsverlaging een groot effect.

Studies tonen aan dat de luchtkwaliteit spectaculair verbetert als je de snelheid verlaagt van 120 naar 90.

Matti Vandemaele van Groen Kortrijk

Vandemaele hoopt dat er na de nieuwe verkiezingen wél wat mogelijk is.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!