Gemeentebelastingen dalen met 60 procent in Kortemark

dinsdag 19 november 2019 - 14:52
Sofie Pattyn
Foto: Belgaimage
In Kortemark gaan de gemeentebelastingen met maar liefst 60 procent omlaag. Gezinnen zullen nu 60 euro betalen in plaats van 150 euro. Alleenstaanden betalen nog 30 euro, terwijl rechthebbenden op een verhoogde tegemoetkoming nog 20 euro betalen.

Kortemark zat met een hoge belastingsdruk omdat er ook veel schulden waren. In 2016 bedroeg de gemeenteschuld nog ruim 25 miljoen euro. Tegen het einde van de legislatuur, in 2025,  moet dat gezakt zijn tot 16 miljoen euro. Kortemark wil de schuld dus verder verlagen. Omdat er jaarlijks minder moet worden afbetaald aan leningen, zal er meer financiële ademruimte zijn. Daarom gaan de gemeentebelastingen met 60 procent omlaag.

150 euro aan gemeentebelastingen was aan de hoge kant zegt burgemeester Karolien Damman: "Het is een bewuste keuze geweest om minder nieuwe leningen op te nemen waardoor de schuld zal dalen en tegelijkertijd gaan we de gemeentebelasting laten zakken."

De personenbelasting in Kortemark blijft wel op 8,5 procent

Investeringen meerjarenplan 2020-2025

Kortemark zal ook een nieuwe website lanceren en er komt veel meer budget vrij voor het onderhouden van de gemeentegebouwen en wegen. Er komen 75 sociale woningen bij en het bestuur zet meer in op groen in de gemeente. 

Tijdens de opening van De Roende op 23 november staan burgemeester en schepenen iedereen te woord over de plannen in de gemeente de komende vijf jaar. Iedere Kortemarkenaar krijgt deze week ook een plannetje in de bus met daarop heel wat uitleg over de meerjarenplanning.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!