Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Haven Zeebrugge bereidt zich voor op brexit

do 15 nov. - 3:13

Uitgerekend vandaag hebben in de haven van Zeebrugge 250 ondernemers samengezeten om zich voor te bereiden op de brexit. Er komt onder meer een digitaal platform om de administratie met de douane zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Het bedrijfsleven kijkt met bange ogen naar wat er in het Verenigd Koninkrijk gebeurt. Het Verenigd Koninkrijk en Europa stevenen af op een harde brexit en dat wordt een gigantisch probleem voor de visserij bijvoorbeeld. Minstens 60 procent van de vis die hier geveild wordt, vangen Belgische vissers in Britse wateren. Het gaat om tong, tarbot en griet: dure vissen die de Engelsen zelf niet lusten. Een harde brexit betekent dat onze vissers daar moeten wegblijven.En dat is dus een lelijke streep door de rekening van de sector.

In het akkoord dat May voorstelt, valt de visserij buiten de douane-unie. Dat kan uitdraaien op een rampscenario.

— Sylvie Becaus van de Vlaamse Visveiling

Digitaal platform

Als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie verdwijnt, moeten goederen opnieuw door de douane. Dat betekent heel wat administratie en daarom wordt de laatste hand gelegd aan een digitaal platform waarmee alle formaliteiten snel en efficiënt kunnen afgewerkt worden. Volgens Marc Adriaensens, die met zijn bedrijf elk jaar een half miljoen wagens van en naar Groot- Brittannië, verscheept is dat een troef. Toch zag zijn bedrijf meteen na het referendum over de brexit de verkoop met 10 procent zakken.

Wijhebbenproducten die zijnodig hebben, maar we moeten ze kunnen verkopen. Als het Britse ponden hun koopkracht zakken, dan wordt dat het grootste probleem.

— Havenbaas Joachim Coens

Koopkracht

Havenbaas Joachim Coens maakt zich dan ook zorgen. Praktische zaken zoals de douane of zelfs extra parkings bij de controleposten zijn belangrijk, maar de vraag is of de Britten nog wel Europese producten zullen kunnen blijven betalen.En die bezorgdheid is te begrijpen als je weet dat Groot-Brittannië goed is voor 40 procent van de trafiek in de haven van Zeebrugge.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet