Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Het recept voor de Vlaamse vissoep van Marianne Pauwaert

ma 28 jul. - 1:36

VLAAMSE VISSOEP

Recept voor 8 personen:

Ingrediënten voor de soep:

· 400 gr steenbolkfilet

· 400 gr pietermanfilet

· 400 gr rode poonfilet + de kop en graten

· 2-tal kop/ graten van tarbot

· 650 gr garnaaldoppen

· 4 takken selder

· 2 preistronken

· 4 grote uien

· 2 bontjes peterseliestengels

· 2 soeplepels kippenbouillon pasta

· 1 soeplepel glace van garnalen

· 160 gr geconcentreerde tomatenpuree

· 5 eetlepels bloem

· 150 ml olijfolie

· 4 laurierblaadjes of laurierpoeder

· 3 teentjes look

· Cayennepeper, zout

· 200 ml witte wijn

· 6 l water

· Geutje calvados

Ingrediënten voor de rouille:

· 200 gr mayonaise

· 2 teentjes look

· 50 ml olijfolie

· 2 à 3 knepen harissa

Ingrediënten voor de afwerking:

· Brugs beschuit en/of stokbrood

· 200 gr gemalen gruyère kaas

Bereiding van de soep:

Neem een ruime kookpot en stoof de grof gesneden ui, selder, ¾ van de prei, peterseliestengels, garnaaldoppen, de graten/kop van de rode poon en de tarbot graten in olijfolie. Bestrooi met de 5 eetlepels bloem, roer goed en blus met de witte wijn en 6 liter water. Kruiden met wat cayennepeper, laurier, de kippenbouillon en de glace van garnalen. Laat dit 15 à 20 minuten goed doorkoken. Giet de soep door de zeef en laat de soep eventjes inkoken. Voeg ondertussen de tomatenpuree en de andere helft van de preistronk fijngesneden toe. Pers de teentjes look en voeg ze toe aan de soep. Werk af met een klein geutje calvados en kruid de soep indien nodig verder af met cayennepeper en zout.

Bereiding rouille:

Pers de look. Neem de mayonaise en voeg de look, de olijfolie en de harissa toe en meng dit tot een gladde rouille.

Afwerking:

Snijd de filets van de rode poon, de steenbolk en de pieterman in stukken en bij voorkeur pocheer of stoom je de vis afzonderlijk met wat zout. Serveer de soep in een diep bord en schik de verschillende vissoorten in het bord. Serveer met brugs beschuit, de rouille en gruyèrekaas.

Smakelijk!

Marianne Pauwaert

Restaurant Tijdok

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet