Identiteit bekend van wegpiraat Koekelare

woensdag 10 juli 2019 - 10:18
Michaël Janart
De politie heeft kunnen achterhalen wie de wegpiraat is die op 8 juni enkele auto's en een tractor rechts voorbijstak in Koekelare. Hij reed daarvoor op het fietspad. Het hele manoeuvre is gefilmd via de dashcam van een andere bestuurder. Die beelden kunnen ook dienen als bewijs, alleen blijkt er iets fout met de datum die de dashcam aangeeft.

Het tafereel werd gefilmd langs de Moerestraat in Koekelare. Een bewoner die achter de blauwe BMW reed, filmde het met zijn dashcam. Voor de BMW reden nog enkele andere wagens, maar vooral ook een tractor die al het andere verkeer ophield. De bestuurder van de BMW probeerde een paar keer in te halen, maar moest dat telkens onderbreken voor auto's die uit de andere richting kwamen. Plots was hij het zo beu dat hij al het andere verkeer rechts inhaalde, via een grasstrook en het fietspad; een zeer gevaarlijk manoeuvre, want het gaat om een dubbel fietspad waar fietsers in beide richtingen rijden. “Wat als daar plots een fietser zou rijden?", "Levensgevaarlijk en roekeloos!”, waren de reacties op Facebook. Ook de politie kreeg de beelden te zien en startte een onderzoek. Na doorgedreven analyse kon de BMW-rijder geïdentificeerd worden en werd een PV opgemaakt. 

Foute datum op dashcam

Een mogelijk struikelblok is dat de datum op de beelden van de dashcam niet klopt. Die maakt namelijk melding van het prille voorjaar van 2017! Voer genoeg voor een gehaaide advocaat om bij de politierechter alles in twijfel te trekken. Maar zo ver zal het volgens de politie niet komen. "Op de beelden zijn voldoende bewijzen die aantonen dat ze effectief onlangs gemaakt zijn, op 8 juni", zegt Johan Geeraert van de politiezone Polder. "De bomen staan vol in blad en de graskanten zijn verdroogd en net gemaaid. Een ander element is dat de bewuste tractor, een maaimachine voor spinazie, wel degelijk op 8 juni langs de Moerestraat gereden is. Ook wat betreft de bestuurder van de BMW is er voldoende zekerheid. We hebben alles in een proces-verbaal gestopt en die overgemaakt aan het parket. Het is uiteindelijk aan hen om te beslissen of zij deze zaak zwaarwichtig en duidelijk genoeg vinden om tot vervolging over te gaan.” De bestuurder kan minstens vervolgd worden voor rechts inhalen, rijden over een fietspad en onaangepaste snelheid. Hij riskeert tot 2 jaar rijverbod en een boete. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!