KIES 19: Vlaams Belang grote winnaar van deze verkiezingen

zondag 26 mei 2019 - 16:49
Uitgelaten Vlaams Belangkiezers verzamelden in Brugge
Foto: Radio 2
Met zo'n 90 procent van de stemmen geteld is de teneur van deze verkiezingen duidelijk. Vlaams Belang wint fors. De stijging is vooral merkbaar in de Kamer. Vlaams Belang wordt daar in verschillende West-Vlaamse kantons de eerste partij. Ook op Vlaams niveau wordt winst geboekt, maar houden traditionele partijen als CD&V en N-VA stand.

Vlaams Belang is op weg om voor West-Vlaanderen de grootste partij in de Kamer te worden. De partij boekt ruim 16 procentpunt winst en wipt van de zesde plaats in 2014 naar de eerste plaats. N-VA volgt nipt op de tweede plaats, gevolgd door achtereenvolgens CD&V, SP.A, Open VLD, Groen en PVDA. Die laatste haalt de kiesdrempel niet. Behalve Vlaams Belang is PVDA de enige partij die er in onze provincie voor de Kamer op vooruitgaat.

Bekijken we de kaart van West-Vlaanderen, dan zien we een heel gefragmenteerd beeld. West-Vlaanderen kleurt geel, bruin en oranje. CD&V domineert nog in zes West-Vlaamse kantons voor de Kamer, N-VA zegeviert in zeven kantons (vooral in de kustgemeenten en rond Kortrijk), maar Vlaams Belang kan maar liefst twaalf kantons veroveren. De partij leidt nu in de kantons Gistel, Brugge, Vleteren, Ieper, Zonnebeke, Hooglede, Roeselare, Izegem, Oostrozebeke, Harelbeke, Menen en Wervik.

Vlaams Parlement: traditionele partijen houden stand

Voor het Vlaams Parlement blijft het oranje van CD&V de West-Vlaamse kaart beheersen. CD&V verliest ruim 2 procentpunt. Opvallend is ook hier is de grote winst voor Vlaams Belang. De partij boekt ook hier een forse winst, zo'n 15 procentpunt en steekt zo in de ranglijst N-VA voorbij. Die laatste verliest aanzienlijk (-10 procentpunt) maar blijft goed scoren in de kustgemeenten. Vlaams Belang wordt op dit niveau trouwens enkel in Izegem de grootste partij.

Daarna volgen met respectievelijk licht en aanzienlijk verlies Open VLD en SP.A. De Vlaamse socialisten halen net de 12 procent. Groen verliest licht. PVDA boekt een kleine winst maar haalt ook hier de kiesdrempel niet.

Reactie Wouter Vermeersch

Vlaams Belang-lijsttrekker voor de West-Vlaamse Kamerlijst Wouter Vermeersch reageerde bij Radio 2 West-Vlaanderen al snel op de eerste positieve uitslagen. Hij bleef toen nog voorzichtig. "Op dit moment kunnen we enkel dankbaar zijn. Maar het is nog afwachten. We mogen op basis van één bureau niet te snel conclusies trekken en het vel van de beer niet verkopen voor hij geschoten is". Intussen heeft Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken de overwinning opgeëist.

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!