Lo-Reninge loost het meest in de gracht

vrijdag 11 januari 2019 - 07:44
Florence Depauw
riolering, aansluiting
We hebben uitgezocht hoe goed de West-Vlaamse steden en gemeenten aangesloten zijn op het rioleringsnet. Huizen die niet aangesloten zijn, lozen hun afvalwater nog altijd in een beek of een gracht. De grote steden, vooral de badsteden, scoren het best. In de Westhoek zijn er veel minder aansluitingen op de riolering.

De grote steden en gemeenten bij ons doen het goed, vooral de badsteden. Oostende is koploper met bijna 99% aansluiting op de riolen

Minst aangesloten?

In de landelijke gebieden, in de Westhoek bijvoorbeeld, zijn de minste huizen aangesloten op het rioleringsnet. Lo-Reninge bengelt helemaal onderaan, met een aansluiting op de riolering van iets meer dan 50 procent. We zijn op de markt van Lo-Reninge eens gaan vragen wie een aansluiting heeft. En het was niet makkelijk om iemand te vinden. "Bij ons is het niet aangesloten. Alles stroomt in de gracht. Dat is zo als je heel landelijk woont", zegt een inwoonster.

Woonkernen Lo-Reninge

Burgemeester Lode Morlion zegt dat de vier woonkernen van Lo-Reninge voor bijna 90% zijn aangesloten. Maar de helft van de huizen van de stad staan op het platteland. Toch is Lo-Reninge bezig met ook die huizen op het platteland aan te sluiten via IBA's, dat zijn systemen voor individuele behandeling van afvalwater.

IBA's

"Zo'n IBA, dat is eigenlijk een betonnen kuip waar een bepaald systeem in zit om het huishoudelijk afvalwater te zuiveren. En dat kan dan op een perfecte manier geloosd worden", zegt burgemeester Lode Morlion. "We hebben er momenteel een 120 à 150 die geplaatst zijn. Dit jaar is er 400.000 euro voorzien in de begroting om er nog eens een 150 bij te plaatsen. En we zullen er ook in 2020 en 2021 versneld een aantal laten plaatsen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!