Met dit nieuwe verkeerslicht mogen fietsers in Brugge toch rechtsaf slaan als het rood is

donderdag 5 december 2019 - 15:28
Tom Van Gijsegem
Foto: Radio 2
Aan het station van Brugge staat vanaf vandaag het allereerste verkeerslicht langs een Vlaamse gewestweg dat fietsers toelaat om rechtsaf te slaan, wanneer het 'gewone' licht op rood staat.

Wanneer je daar komt afgefietst, zie je naast het rode, oranje en groene licht nu een vierde licht hangen met daarop de afbeelding van een fiets en een pijltje. Als dat oranje symbool knippert, wanneer het andere licht dus op rood staat, mag je toch doorfietsen.

Duidelijk voor iedereen?

Er maakten al enkele fietsers gebruik van het nieuwe verkeerslicht, maar het was niet voor iedereen direct duidelijk: "Oh, ik vind dat niet echt duidelijk. Ik gebruik die weg ook meestal niet. Ik moet gewoon van hier naar daar oversteken." Een andere fietser twijfelde: "Ik denk dat je nu veilig naar rechts kunt afslaan. Er stond altijd een rood licht vanboven, dus dan zou ik wachten. Maar nu denk ik dat je veilig naar rechts kunt afslaan als het pinkt. Maar ik zou wel goed kijken voor je dat doet."

Doorrijden, maar geen voorrang

Als dat nieuwe verkeerslicht voor fietsers knippert, mag je dus doorfietsen. Maar je moet wel voorrang blijven verlenen aan andere bestuurders. De vier nieuwe verkeerslichten hangen op de kruispunten aan de voorkant van het station langs de drukke ring rond Brugge.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!