Prachtige oude decorstukken verlaten Kortrijkse Stadsschouwburg

donderdag 4 oktober 2018 - 19:30
Michaël Janart
In Kortrijk heeft een aantal oude decors voor het eerst in honderd jaar de Schouwburg verlaten. Het zijn waardevolle stukken, een aantal staan zelfs op de topstukkenlijst van de Vlaamse Overheid. Maar in de Schouwburg zelf kunnen ze niet goed bewaard worden.

In Kortrijk zijn vandaag zo'n 150 onderdelen weggebracht van waardevolle, oude decors uit de Stadsschouwburg. Ze zijn naar het erfgoeddepot Trezoor gebracht. De decors zijn tussen 1913 en 1925 geschilderd door Albert Dubosque, een bekende artiest die onder meer ook werkte voor de opera van Parijs en De Munt in Brussel. De collectie in Kortrijk is de grootste van haar soort in Europa. Er zijn in totaal 21 decors, samengesteld uit ruim 400 onderdelen. Een aantal van de decors is opgenomen in de Vlaamse topstukkenlijst. Maar in de Schouwburg stonden ze in erg slechte omstandigheden opgesteld, zegt muziekwetenschapper Bruno Forment. "Ze stonden in een zaaltje vlak naast het podium, met een buitendeur waarlangs constant artiesten en technici binnen en buiten lopen. Zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid is er verre van ideaal."

Weer schitteren op het podium

Toch is er lang over de verhuis getwijfeld. "Omdat die decors nu eenmaal onderdeel zijn van de schouwburg", vertelt Forment, "maar ook omdat we bang waren dat ze schade zouden oplopen. Sommige onderdelen zijn erg groot en moeilijk handelbaar. Nu, uiteindelijk zijn we tot het besef gekomen dat ze in de Schouwburg, op termijn, veel meer zouden afzien. Eenmaal veilig opgeslagen in Trezoor gaan we dan kijken om de decors stuk per stuk te restaureren. We willen dat telkens koppelen aan een project, want het heeft geen zin om ze te herstellen en dan weer achter slot en grendel te steken. Ze moeten kunnen schitteren op het podium, waar het publiek ervan kan genieten."
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!