Protestactie "Red de oldtimer"

vrijdag 12 april 2019 - 15:50
Tom Van Gijsegem
Foto: actie "Red de oldtimer"
In heel Vlaanderen zijn er zondag optochten van oldtimers. De actie heet: "Red De Oldtimer". In West-Vlaanderen rijdt een "rouwstoet" van oldtimers van Lichtervelde naar Brugge. De autoliefhebbers hebben schrik dat hun hobby bedreigd is door de opkomende lage emissiezones in steden.

Matthijs Moeyaert uit Beernem is één van de organisatoren van het evenement in West-Vlaanderen. Hij is jong, 28 jaar, maar heeft zelf twee oldtimers. Hij kocht vier jaar geleden zijn eerste. Zijn twee “schatjes” zijn een Volkswagen Golf 2 uit 1985 en een Volkwagen type 3 uit 1971.

Oldtimers rijden veel minder kilometers

Hij is bezorgd met alle lage emissiezones die er aan het komen zijn. Volgens de autofreaks is zo’n auto niet zo vervuilend als wat wordt beweerd. “Er is maar één keer een productieproces en er zijn niet zoveel oldtimers. Ze rijden niet meer dan 3.000 kilometer per jaar. Andere auto’s rijden meestal enkele tienduizenden kilometers."

Cultureel erfgoed

Oldtimers kan je misschien moderniseren zodat ze minder uitstoot hebben, maar dat ziet Matthijs niet zitten. "Als je iets verandert aan zo’n auto kan het zijn dat hij het statuut van oldtimer verliest." Wij zien het als cultureel erfgoed dat we niet willen verliezen.

Rouwstoet

Zondag organiseert Matthijs samen met andere autoliefhebbers een rouwstoet. Ze komen om 8.30 uur samen in Lichtervelde en rijden naar Brugge. Ze vragen aan iedereen om een zwart lintje aan de auto te hangen. “Zo kunnen we op een serene manier onze ongerustheid tonen.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!