Provincieraadsleden zijn er klaar voor!

donderdag 6 december 2018 - 12:31
Barbara Dejonckheere
foto Radio 2
In het provinciehuis Boeverbos in Brugge is de nieuwe provincieraad geïnstalleerd. 36 raadsleden legden de eed af. Dat zijn er de helft minder dan in de vorige legislatuur.

Ook het aantal gedeputeerden is gedaald. Er zijn er nog vier: Bart Naeyaert (CD&V), Jean de Bethune (CD&V), Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) en Jurgen Vanlerberghe (SP.A). De provinciebesturen moeten afslanken. Er zijn nog 36 raadsleden in plaats van 72. Voor Sabien Lahaye-Battheu uit Poperinge is het de eerste keer dat ze gedeputeerde wordt. 

Het is spannend, precies als een eerste schooldag.

Gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu

Alle 36 raadsleden legden de eed als provincieraadslid af. 10 personen voor CD&V, 7 voor N-VA, 5 voor SP.A, 5 voor Open VLD, 5 voor Vlaams Belang en 4 voor Groen. Nieuwe voorzitter van de provincieraad is Christof Dejaegher.

Wie doet wat?

Bart Naeyaert is eerste gedeputeerde en is ondermeer bevoegd voor landbouw en visserij, waterbeleid en plattelandsbeleid. Jean De Bethune neemt economie, woonbeleid, externe relaties en algemene financiering voor zijn rekening. Sabien Lahaye-Battheu ontfermt zich over toerisme en recreatie, onderwijs, erfgoed, ruimtelijke ordening en personeel. Haar collega uit Poperinge is bevoegd voor milieu, informatietechnologie en mobiliteit.

Trouw aan de West-Vlaming

Speciaal voor Radio 2 legden de vier gedeputeerden een alternatieve eed af. Ze spraken hun trouw uit voor de provincie en voor de West-Vlaming. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!