Romeinse villa in Nieuwkerke geeft haar geheimen prijs

donderdag 13 juni 2019 - 09:39
Archeologen aan de slag ter hoogte van de geplande ontsluitingsweg in Nieuwkerke bij Heuvelland.
Foto: Radio 2
Op de site in Nieuwkerke bij Heuvelland wordt binnenkort gestart met de bouw van een ontsluitingsweg voor het aardappelverwerkend bedrijf Clarebout Potatoes. Maar voor de bulldozers eraan komen, mogen archeologen hun gang gaan. Behalve de contouren van een Romeinse villa, is ook al een middeleeuwse bakoven blootgelegd.

Een team van archeologen legt momenteel de muren bloot van wat waarschijnlijk een Romeinse villa is. In een volgende fase zullen de contouren van het gebouw in beeld gebracht worden en wordt een grondplan opgesteld.

Romeins landbouwbedrijf

In Heuvelland zijn veel landbouwers actief en dat was vroeger niet anders. Rond het nieuw ontdekte hoofdgebouw zijn sporen gevonden van een Romeins landbouwbedrijf. Het zou ook niet de enige Romeinse boerderij in de streek zijn. Net over de Franse grens, in Bailleul, is een tiental jaar geleden al een Romeinse villa opgegraven. De archeologen graven nu stap voor stap de heuvel af richting de Heirweg in de hoop daar sporen terug te vinden van de vroegere Romeinse weg.

Middeleeuwse bakoven

De archeologen legden eerder ook al een middeleeuwse bakoven bloot "Hoogstwaarschijnlijk gaat het om een oven uit de late middeleeuwen", zegt Jeroen Vanhercke van archeologiebedrijf Ruben Willaert. "Dat we die net hier gevonden hebben, is wellicht niet toevallig want Nieuwkerke floreerde in die periode. Er waren toen duizenden bakstenen nodig voor de groei van het dorp."

Schat van informatie

De opgegraven stukken kunnen de archeologen een schat van informatie opleveren over de datering, handelscontacten en economische activiteit in de streek. "We vonden Romeins glas terug, een luxemateriaal in die tijd. Dat wijst op enige welstand", zegt Vanhercke.

Publieksdag

Alle informatie van de archeologen komt in een rapport, de relicten zullen worden bewaard. De tijd dringt, want op het terrein van 1,2 hectare tussen de Heirweg en de Seulestraat komt over enige tijd een ontsluitingsweg waardoor het zwaar verkeer voor aardappelverwerkend bedrijf Clarebout Potatoes niet meer door de dorpskern hoeft te rijden.

Geïnteresseerden hoeven alvast niet te wachten op dat rapport: op 28 juni is er een publieksdag.

 

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!