Sensoren op windmolens om vervuilende schepen op te sporen

maandag 16 juli 2018 - 08:02
Volgt onze Noordzee het voorbeeld van Antwerpen en wordt de zee binnenkort een lage-emissiezone? Als het van staatssecretaris Philippe De Backer voor de Noordzee (Open VLD) afhangt wel. Hij wil de windmolens op zee laten uitrusten met sensoren die controleren of de schepen niet te veel schadelijke stoffen uitstoten.

 

De sensoren kunnen controleren of schepen niet te veel stikstof, zwavel of CO2 uitstoten. Hij heeft daarvoor een project ingediend bij Europa. Het windmolenpark op zee is daarvoor de ideale plek want alle scheepvaartroutes lopen daarlangs. "Het windmolenpark is in feite de toegangspoort tot onze zee".

De scheepvaart is verantwoordelijk voor ongeveer 3 procent van de CO2-uitstoot en 18 procent van de zwaveluitstoot

Philippe De Backer - staatssecretaris voor de Noordzee

Vandaag gebeuren de controles door vliegtuigjes, die door de rookpluim van een schip vliegen en zo de stoffen kunnen meten. "Maar met die sensoren wordt dat natuurlijk veel gemakkelijker. Zo kunnen we ervoor zorgen dat onze Noordzee een lage-emissiezone wordt." Als het project goedgekeurd wordt, kunnen de sensoren in principe vanaf eind dit jaar geïnstalleerd worden.

Fikse boetes

Op overtredingen van de normen staan fikse boetes. Gemiddeld gaat het om 20.000 euro, maar die bedragen kunnen oplopen tot een veelvoud daarvan, afhankelijk hoe vervuilend de schepen zijn.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!