Sportclubs Finlandia zoeken nieuw ijs

vrijdag 24 mei 2019 - 17:14
Michaël Janart
De sportclubs die actief waren op de schaatsbaan Finlandia in Gullegem zijn op zoek naar een nieuwe plek waar ze hun hobby kunnen voortzetten. Vanmorgen raakte bekend dat de schaatsbaan na 45 jaar sluit. Er komt een trampolinepark.

De schaatsbaan bestond bijna een halve eeuw, maar de eigenaars moeten noodgedwongen de handdoek in de ring gooien. De installatie is verouderd, een volledige modernisering zou te veel geld kosten.

Clubs in de kou

De sluiting van Finlandia is vooral slecht nieuws voor de twee ijshockeyclubs en schaatsclub Karelia. Zij zouden nu voor hun trainingen en wedstrijden naar Gent of Brugge moeten verkassen. Maar dat is moeilijk haalbaar voor de meeste leden. De clubs hopen daarom dat er elders in de buurt een nieuwe piste komt of toch minstens een tijdelijke oplossing.

Marie Joye van Hockeyclub The Jets is aangedaan door het nieuws. "In Turnhout is net hetzelfde gebeurd", vertelt ze. "Maar daar was het misschien nog erger, want de ijsbaan ging er midden in het seizoen dicht. Ze hebben daar nu een ijspiste gemaakt in een vroeger bedrijfsgebouw. Dat gebeurt met dezelfde technieken waarmee ijspistes worden aangelegd op Kerstmarkten."

IJsbaan in Kortrijk? 

De clubs hebben ondertussen contact genomen met de stad Kortrijk. Marie Joye: "Kortrijk heeft alles om van een nieuwe ijsbaan een succes te maken: er zijn goede verbindingen met het openbaar vervoer, er is industrie, er zijn studenten die eventueel interesse hebben ... Of de stad ook effectief op ons voorstel zal ingaan is natuurlijk koffiedik kijken. Zij waren net zo verrast door het nieuws als wij."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!