Topman Zeebrugse haven vraagt om nu te beginnen aan handelsakkoord nav Brexit

maandag 21 oktober 2019 - 16:45
Luc Vanhauwaert
Haven van Zeebrugge
Foto: Radio 2
Topman van de haven van Zeebrugge Joachim Coens vindt dat ons land best nu al begint aan het ontwerpen van een handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk. "Of er nu een harde Brexit of een Brexit mét een akkoord komt, we hebben in beide gevallen een handelsakkoord nodig", zei Coens vanochtend op het Brexitoverleg in Brussel bij minister-president Jambon.

Volgens Coens is de haven van Zeebrugge klaar. Er is een digitaal platform, een mobiliteitsplan, bijkomende parking, een grensinspectiepost met nieuw aangeworven douaniers. "Maar het ontwerpen van dat handelsakkoord mag niet uitgesteld worden", aldus nog Joachim Coens. 

Het zou jammer zijn dat we nu ook nog eens jaren moeten wachten op een goed handelsakkoord.

Joachim Coens, topman Haven van Zeebrugge

Genoeg tijd verloren

De topman van de haven zegt dat je nu al kunt kijken hoe je bijvoorbeeld importheffingen kan vermijden, bij ons en in het Verenigd Koninkrijk. Of welke producten er misschien moeten worden gecontroleerd enz... "Of we nu een Brexit mét of zonder deal hebben, er moet hoe dan ook een handelsakkoord komen. Dus kunnen we daar nu al aan beginnen. Als je ziet hoe lang dat het heeft geduurd voor er een akkoord kwam tussen de Europese Unie en Canada (het CETA-akkoord). Zo'n akkoord maken kan jaren duren. Na de moeilijkheden door het tot stand komen van het Brexit-akkoord, hoeven we het tijdverlies om een handelsakkoord te maken er niet nog eens bovenop krijgen", zegt Coens. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!