Vandalen bedreigen frituriste uit Kemmel

maandag 11 februari 2019 - 12:34
Michaël Janart
Vandalen bedreigen frituriste uit Kemmel
Afgelopen weekend is de begraafplaats van Kemmel, in Heuvelland, beklad met racistische slogans. Ze zijn gericht aan een vrouw die in het dorp een frituur uitbaat en samenwoont met een man uit Koerdistan.

Bieke D'Haese (50) uit Kemmel wordt geviseerd door racistische vandalen. Afgelopen weekend schilderden ze racistische slogans op de afscheidsruimte van de begraafplaats. De boodschappen zijn duidelijk gericht aan haar en aan haar Koerdische huisgenoot. "Er staat onder meer Pat@frit Kurdistan Exit", verduidelijkt Bieke, "wat betekent dat ze mij en mijn frituur weg willen. Kurdistan slaat op mijn huisgenoot, iemand uit Koerdistan die ik leerde kennen tijdens mijn vorige job in het toenmalige opvangcentrum in de kazerne van Sijsele. Vorig jaar opende ik een frituur in Kemmel. Mijn huisgenoot verhuisde mee. Behalve enkele klanten weten weinig mensen dat hij bij mij woont. Hij werkt niet eens in de frituur."

 

(lees verder onder de foto) 

Andere opschriften op de begraafplaats zijn "Belçika fahise" en "Sysele sohe vize", wat Turks is voor "Belgische hoer" en "Sijsele zonder visum".  Enkele weken geleden werd ook al Biekes frituur beschadigd. "Ze vernielden de ruiten en staken de banden van mijn wagens lek. De ravage werd aangericht in amper 11 seconden, wat erop wijst dat er meerdere daders waren. Ik heb geen flauw benul wie mij viseert."

Overdag houden de buren een oogje in het zeil, maar 's nachts voel ik mij erg onveilig. 

Frituriste Bieke D'Haese

Geen idee wie daders zijn

Ook de Koerd, die Nederlands leerde en werkt in Ingelmunster, voelt zich bedreigd. "Daarom blijf ik liever anoniem. Voorheen waren Bieke en ik nooit slachtoffer van racisme of vandalisme. We hebben geen idee wie erachter zit. Ik vrees voor onze toekomst en de frituur van Bieke." 

De vrouw rekent op het speurwerk van de politie. "Als deze zaak niet uitgeklaard wordt, voel ik me gedwongen om te verhuizen. De onwetendheid rond de dader is zwaar om dragen. Het kan een klant zijn. Ik heb nochtans het gevoel dat ik hier graag gezien ben en met iedereen overeenkom."

Mooiste begraafplaats van Vlaanderen

Ook de gemeente deed aangifte bij de politie. "De nieuwe begraafplaats werd pas uitgeroepen tot de beste en mooiste van heel Vlaanderen door Vlaamse Vereniging voor Openbaar Groen", aldus schepen Jean-Pierre Geelhand de Merxem (Gemeentebelangen), die vlakbij woont. "Zulk vandalisme is ongezien in Heuvelland. De gemeente heeft een mobiele camera, die we voortaan ook op de begraafplaats zullen inzetten."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!