West-Vlaams met Chris Dusauchoit: "puuten"

donderdag 28 februari 2019 - 09:56
Foto: Radio 2
Het is elk jaar uitkijken naar de affiche van de wielerwedstrijd "E3 Binckbank classic". Dit jaar is het een kikker die gevormd wordt door twee gebodypainte vrouwen. Het inspireerde Bruggeling Chris Dusauchoit tot de keuze van het West-Vlaamse woord puuten.

Die kikker is prachtig gemaakt, maar kikkers kom je in West-Vlaanderen natuurlijk nergens tegen, want wij noemen die "puuten". Puit zeggen ze ook in alle andere Vlaamse provincies. Maar West-Vlamingen deden hard hun best om meer woorden met puut uit te vinden. Een kikkervis dat is bij ons een "puutekop" en het West-Vlaams voor kikkerdril is "puuderek", "puuterek" of "puutdedrek". "Mijn ‘oend was in de viever gesukkeld en z’ ieng vul puuterek. Mo stienken!"

Puutebillen

Puut of puit zou van het Zweeds komen, puta betekent daar gezwollen. Toch zeggen West-Vlamingen van iemand die extra slank is: "J’ is zo mager of u puut." Als je dik bent dan ben je weer "slekkevet". Magere billen zijn "puutebillen". Maar een puit is hier eigenlijk goed voor alles: je kunt een "onnoazele puut" zijn, een "tere puut" en zelfs een "koude puut", als je niet tegen de kou kunt. "Weinig koede puuten vandage."

Godzegentje

Die twee beschilderde dames op de affiche van de E3-prijs zou ik graag mijn zegen geven en dan nog het liefst dezelfde zegen die ik als kind soms van mijn moeder kreeg bij het slapengaan: "Godzegentje en godbewoarje van de puuten en de slekken, dan ze vannacht nie an je tenen kommen lek'n."

Start je dag met Herbert Verhaeghe en Chris Dusauchoit

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!