
de inspecteur
Wijn kopen om te verkopen?
vr 14 apr. - 9:45

Maal 40
Het kan in elk geval lucratief zijn, zo vertelt Gert De Coorde. Gert is sommelier en eigenaar van het wijnrestaurant ‘De Tafel van 2’ in Ninove.
Gert geeft het voorbeeld van de grote kleppers in de Bordeaux-streek. Voor zo'n fles betaalde je midden de jaren 80 zo'n 500 Belgische frank. Nu kan je er makkelijk 500 euro voor krijgen.
Veertig keer meer waard in dertig jaar dat kan tellen. Alleen, het zijn dan enkel de topwijnen zoals Château Petrus of Château Cheval Blanc, en je moet ze al die tijd ook goed kunnen bewaard hebben.

Bewaren
Dat bewaren moet in een kelder gebeuren met een gemiddelde temperatuur van 12 graden. Grote schommelingen moet je absoluut voorkomen en ook de vochtigheidsgraad mag niet te hoog zijn.
Best ook geen andere dingen in je wijnkelder bewaren, omwille van de mogelijke effecten door de geur ervan. En je kelder mag ook niet te vochtig zijn.
Niet alle wijnen komen in aanmerking
Bovendien stijgt lang niet elke wijn in waarde. Supermarktwijnen blijven qua prijs gelijk, hetzelfde geldt voor wijnen uit de middenmoot. Met andere woorden: investeren in wijn is vooral interessant als je ze later zelf uitdrinkt.
Gezondheid!
