6 tips om positief in het leven te staan

dinsdag 17 november 2020 - 21:16
Is bij jou het glas altijd halfvol? Of heb je het soms moeilijk om positief te blijven denken? Karolien Debecker verzamelde in 'Wijs' de beste tips om positief in het leven te staan.

Zoek elke dag 3 dingen waarvoor je dankbaar bent

Studente Karlien van Cutsem ziet het door de lockdown soms wat somber in, maar ze pept zichzelf op door te bedenken waarvoor ze dankbaar is. "Wanneer ik 's avonds in bed lig, bedenk ik drie dingen waarvoor ik die dag dankbaar ben. Zelfs wanneer ik een mindere dag heb gehad, probeer ik drie dingen te zoeken. En dat zijn vaak heel kleine dingen, een lekkere koffie, of de zon die schijnt. Maar ook dat kan je gelukkig maken!"

Een trucje dat ook luisteraar Kris Frederickx uit Gent toepast: "Alles begint met een positieve blik, de goede dingen willen zien. Dus ik sluit elke avond af met drie positieve zaken van die dag. Negatief kijken naar het leven kán, zeer makkelijk. Maar hetzelfde geldt voor positief kijken. Daarom dat ik blijf zeggen tegen mensen om positieve zaken te benoemen. Tegen een vriend, een familielid, of gewoon een buur of desnoods tegen jezelf."

Stop met zelfbeklag

"Treur en klaag niet over wat je niet hebt, maar wees blij over wat je wél hebt", klinkt het bij Kurt Frederickx. "Niet alles heeft meteen een oplossing, maar er komt er meestal wel een. Komt die niet, dan moet je het misschien gewoon aanvaarden dat het zo is. Als je een tegenslag hebt, kan je er eindeloos over blijven treuren, of je kan proberen het een plaats te geven. En dat kan uiteraard wat tijd vragen."

Ik heb op mijn spiegel geschreven met lippenstift, "Ik kijk in de spiegel en geniet van wat ik zie."

Rita Coomans uit Tessenderlo

Doe het stap voor stap

Als je in een negatieve spiraal zit, probeer er dan via kleine stapjes uit te geraken. Probeer niet alles in één keer op te lossen. Concentreer op iets dat wel goed gaat of wat wel positief is. Zo kom je na een tijdje weer in een positieve spiraal terecht. "Het heeft geen zin om energie te verspillen aan negatieve gedachten. Wat komt dat komt, ik neem het leven dag per dag", vult Gerda uit Aalst wijs aan.

Zoek ontspanning

Vind je dat lichtpuntje toch niet zo makkelijk, gun jezelf dan gewoon wat rust. Ga iets leuks doen, ga even slapen of wandelen. Laat je hersenen rusten en laat de boel de boel zijn. "Een fietstochtje of een wandeling in de mooie herfstnatuur helpen me om mijn hoofd leeg te maken. Daarna heb ik weer energie om alles in een beter licht te bekijken", klinkt het bij Sarah uit Aalst.

Een dipje is natuurlijk helemaal oké

Accepteer je mindere momenten, want die horen er ook bij. "Every cloud has a silver lining. Dat is mijn motto. En dat is echt zo! En ja er zijn moeilijke momenten geweest en die gaan er waarschijnlijk ook nog komen. Maar dat hoort er bij en maakt het geluk dat je voelt nog intenser!", zegt Carina Verdonck het mooi.

Geef jezelf een peptalk

Christel Van Humskerken stuurde een tip via de Radio 2-app die voor haar werkt: "Mijn vroegere bazin zei: 'Als je opstaat en in de badkamer komt. Kijk in de spiegel en zeg tegen jezelf: 'Ik zie me graag' en glimlach naar jezelf.' En inderdaad, dat doe ik zo al zo'n 20 jaar en sindsdien heb ik geen ochtendhumeur meer en ben ik positief om aan de dag te beginnen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!