Erhan Demirci: “Mijn kerstcadeau zou zijn: weer op een podium mogen staan”

vrijdag 11 december 2020 - 17:25
Erhan Demirci is comedian en moslim. Maar ook hij viert kerst. In ‘Wijs’ vertelt hij aan Karolien Debecker hoe hij dat viert.

“Ik vier kerst zoals die 7 op 10 anderen, thuis met het gezin. Dat is samen met mijn lief en de kindjes. We sleuren er geen (groot)ouders bij dit jaar. Mijn kant viert het niet en langs mijn lief haar kant vieren ze het wel, maar daar denken we aan de gezondheid van anderen. Volgend jaar zullen we wel kerst vieren.”

Kerstmis in de Islam

“Alle onze vrienden zaten met kerstavond toch thuis, dus we konden niets doen. Wij zaten dan ook thuis samen rond de tafel onder ons vier. Mijn moeder maakte toen kalkoen. Eigenlijk een beetje wat ik dit jaar ga doen met onze kinderen. Dat doe ik al mijn hele leven.”

“We zaten dus gezellig samen met mijn ouders omdat dat gewoon leuk is. Aan kalkoen eten is niets christelijk. Cadeaus geven wij met nieuwjaar in plaats van met Kerstmis. Bij ons was dat dan altijd nog 5 dagen wachten. Op 1 januari konden we op school dus ook zeggen dat we cadeautjes hadden gekregen tijdens de kerstvakantie.”

“Aan een kerstboom hebben wij als kind nooit gezeten, nu zitten mijn kinderen daar wel aangezien de mama Kerstmis viert. Wij zetten een boom. Het is gezellig voor mij, dus ik doe er gewoon aan mee. Het is wat geven en nemen. Je moet respect hebben voor elkaar en voor de tradities.

“Ik merk dat het ook in de moslimwereld belangrijker wordt om Kerstmis te vieren. Kerstmis is de voorbije jaren een minder Christelijk feest geworden, dus vele van mijn moslimvrienden zetten nu ook een kerstboom thuis. Of ze nodigen, zoals met Ramadan, een arme uit om mee te eten. Veel van mijn moslimvrienden nodigen vaak christelijke vrienden uit met kerst. Ze nodigen dan christelijke kennissen uit die bijvoorbeeld niet bij hun familie kunnen vieren. En zo is het een gezellig samen zijn!”

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!